У Німеччині залишати дитину саму вдома не можна до 12 років — експертка з безпеки дітей

У Німеччині залишати дитину саму вдома не можна до 12 років —  експертка з безпеки дітей

Ми звикли, що небезпека чатує на дітей скрізь, окрім нашого помешкання. Проте часто діти травмуються саме вдома. Як Про це в ефірі Радіо Промінь розповіла експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська. Вона розповіла про основні правила безпеки дітей, якими мають керуватися дорослі.

За словами Олеги Лізвінскої, у батьків, які хочуть убезпечити свою дитину, є багато страхів та упереджень. Разом із тим експертка зазначила, що тема безпеки дітей в Україні недовивчена. 

"У нас зараз дуже популярно звертатися до європейського досвіду, досвіду США та Канади. У них усе чітко регламентується від народження до 12-14 років. Давайте розберемо країни Європи. Наприклад, Німеччина. У них безпечні дитячі майданчики безпечні. У них є певні лекції для дітей, які транслюються з 3-4 років. Також це все є в початковій школі. У них свідомі батьки. Крім того, про це все дбає держава. Тобто вона регулює ті певні порушення, які можуть допускати батьки щодо дітей. Йдеться про побиття, насилля тощо. У Німеччині залишати дитини саму вдома до 12 років не можна. Це вважається порушенням. Окрім того сусіди мають змогу повідомити в певні інстанції — приїде спеціальна служба, яка забиратиме дитину з цієї родини, у якій вона перебуває. Потім батькам потрібно буде відвідати певну кількість лекцій і навіть пройти певні екзамени для батьків, щоби повернути дитину",  — сказала вона.

Експертка зазначила, що вдома на дітей чатує багато небезпек. "В Україні немає закону, який забороняє лишати дитину віком до 12 років саму вдома. Це може бути і 3-річна дитина. Батьки повинні подбати про те, щоби дитина навіть залишаючись вдома була в безпеці. Наприклад, чи може дитина в разі небезпеки самостійно відчинити двері?  Чи є вічечко, у яке можна подивитися, щоб визначити хто стоїть?", — сказала експертка.

Олена Лізвінська додала, що ми маємо щодня говорити з нашими дітьми про безпеку. Хоча в Україні є тенденція керуватися наступним правилом: "Пока гром не грянет — мужик не перекрестится".

"Коли потрапляєш в опікове відділення або токсикологічне й бачиш дітей, які постраждали внаслідок батьківського недбальства, то будь-які сумніви зникають: ця тема важлива", — каже вона.

Олена Лізвінська наголосила та тому, що коли народжується дитина, мають відбутися певні зміни в обстановці квартири чи приватного будинку.

"Дуже багатьох батьків це жахає, але насправді із 6 мільярдів людей дитина потрібна тільки двом, батькам, сюди ще можна додати дідусів та бабусь. Усе. Дитина нікому не потрібна. З іншого боку, є шахраї в мережах, на вулицях тощо. Якщо казати про статистику, то за даними кількох міжнародних організацій, які займаються саме безпекою, щороку зникає від 8 до 10 мільйонів дітей. Ми маємо розуміти, що Україна має специфічне територіальне розташування, дітей вивозять дуже швидко", — сказала вона.

Олена Лізвінська розповіла про кілька важливих правил безпеки дітей. За її словами, різноманітні гаджети допомагають батькам убезпечити дітей. Йдеться зокрема про смарт-годинники. Також батьки повинні своїм прикладом привчати дітей розповідати про свій день, свої плани тощо. Це правило допоможе звузити коло пошуків, коли дитина загубиться. Також вона зазначила, що діти повинні знати напам'ять номера телефонів батьків.

Олена Лізвінська також розповіла про те, коли можна дітей відпускати гуляти самих: "Дівчата трохи інтенсивніше розвиваються аніж хлопці. Наприклад, те, що може дівчинка в 10 років усвідомлювати, хлопчик і у 12 років не відреагує. Але дитина завжди лишається дитиною. Я точно не відпускатиму дітей гуляти самих до 12 років. До цього віку водитиму їх сама в школу. Я знаю батьків, які до 9 класу не будуть відпускати дитину саму саме через те, що ними особисто в їхній юності ставилися неприємні ситуації".  

Джерело: unsplash

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук