Що таке супербактерії та як від них захиститись – розповідає лікарка

Що таке супербактерії та як від них захиститись – розповідає лікарка

Що таке супербактерії та як від них захиститися, в ефірі Українського радіо розповіла Алла Волоха, професорка кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти.

Алла Волоха розповіла, що супербактерії – це бактерії, які мають "імунітет" до антибіотиків, якими їх намагаються лікувати. І сьогодні такі супербактерії набули значного поширення у світі.

"На супербактерії ми не можемо подіяти практично жодним антибіотиком. І це загроза, тому що у разі їх проникнення до організму, лікувати таку інфекцію майже неможливо, – розповіла лікарка. – Ця ситуація виникла внаслідок нераціонального застосування антибіотиків, надмірного їх застосування і в медичній галузі, і в харчовій промисловості, і в ветеринарній медицині. Це призводить до того, що бактерії адаптуються, у них з’являються мутації, які дають їм резистентність до цих антибіотиків".

Причинами виникнення супербактерій може бути самолікування, коли людина самостійно намагається лікувати вірусні інфекції антибіотиками. Мало того, що це неефективно – таким чином бактерії, які живуть у людині, набувають "знань" про ці антибіотики, виробляють  резистентність та можуть у подальшому передавати її іншим бактеріям.

Якщо людина вживає антибіотики для лікування вірусних інфекцій, застуд і грипу – це зовсім необґрунтовано, і в такому випадку можуть бути бактерії у людини, які виробляють резистентність. Бактерії звикають до антибіотиків та набувають резистентності.

В подальшому ці супербактерії можуть загрожувати і іншим людям, не лише тим, в організмі яких вони "познайомилися" з антибіотиками, адже люди можуть заразитися одне від одного. Тому, наполягає Алла Волоха, контроль за антибіотикорезистентністю мають бути в усіх країнах світу.

Лікарка дала кілька порад, які допоможуть уберегтися від супербактерій, хоча і не на 100%:

1) По-перше, дотримуйтеся профілактики, щоб не заражатися інфекціями, наскільки це можливо.

2) Якщо це вірусні інфекції або застуда, не використовуйте антибіотики, в цьому немає потреби.

3) Якщо вам призначили курс антибіотиків, витримайте його до кінця, щоб це не призводило до формування стійкості до цих антибіотиків у ваших бактерій.

4) Вакцинуйтеся проти грипу, таким чином також буде обмежене застосування антибіотиків.

5) Не займайтеся самолікуванням і не застосовуйте антибіотики, якщо це не потрібно.

Фото: socientifica