Наші горнятка з кукурудзи розкладаються на добриво, їх їдять птахи та рибки — засновники проєкту CupCorn

 Наші горнятка з кукурудзи розкладаються на добриво, їх їдять птахи та рибки — засновники проєкту CupCorn

Український проект CupCorn створює разові чашки з кукурудзи, які можна навіть їсти. Про це в ефірі Радіо Промінь розповіли засновники проєкту Сергій Пузько та Володимир Васильєв. Таємну формулу "чашки з кукурудзи" не розкрили, але запевнили, що вона без хімії. CupCorn-горнятка будуть повністю made in UA, хоча обладнання спеціально для проєкту виготовляли в Китаї. І вже за місяць стаканчики з кукурудзи з'являться в українських кав'ярнях.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Це й справді "чашка з кукурудзи"?

Сергій Пузько: Так, це дійсно кукурудза. Проте не та, яка росте на полі, а перероблена. Це кукурудзяний крохмал, який ми виготовляємо за спеціальною технологією й отримуємо такі стаканчики.

Володимир Васильєв: Більша частина CupCorn складається саме з кукурудзяного крохмалу. Окрім нього тут є ще певна частина екологічних домішок, але це технологічна таємниця. Ці домішки не містять пластику, вони є повністю рослинними, тому стаканчики повністю розкладаються і є повністю екологічними.

Сергій Пузько: Всередині є плівка, але вона не шкідлива для людини та зовнішнього середовища. Це спеціальне покриття, розроблене для використання у даній сфері. Воно є екологічно чистим і дуже швидко розкладається в навколишньому середовищі під дією сонячного проміння. Я кинув такий стаканчик на своєму подвір'ї й за півтори місяці зовнішній шар, тобто крохмаль, повністю зник, пішов у землю, як добриво. Плівка залишилася, але вона помітно висохла та почала тріскатися й розкладатися. Це свідчить про дуже швидку біодеградацію. Взагалі за 6-10 місяців залежно від погодних умов плівка повністю розкладеться.

Чому ваше горнятко не має запаху кукурудзи?

Сергій Пузько: По-перше, туди треба налити кип'ятку. По-друге, запах кукурудзи з часом стає менш помітним. Якщо ви візьмете горнятко, зроблене кілька днів тому, то ви одразу почуєте запах кукурудзи.

Отож ваші горнятка екологічні та розкладаються. Які у них ще переваги?

Сергій Пузько: Одна із великих переваг полягає в тому, що використані стаканчики можна використовувати як добриво. Тобто, якщо викинути цей стаканчик на подвір’я, то він стане добривом для рослин. Крохмаль — це глюкоза, а глюкоза — це поживні речовини. Стаканчики можна їсти. Дійсно, я їх куштував. 

Виходить, що це так просто. Чому до вас цього ніхто не робив?

Сергій Пузько: Я б не сказав, що це дуже просто. Цей проєкт — це дуже важка робота протягом довгого часу. Ми займаємося ним понад року. З моменту планування до моменту початку виробництва треба пройти досить довгий шлях. Знайти інвестиції, тих, хто зробить це обладнання, навіть довести його до України — це певний шмат роботи.

Чи зможуть ці горнятка конкурувати з паперовими і пластиковими?

Володимир Васильєв: Окрім того, що ці стаканчики екологічні, розкладаються на добриво, їх із радістю їдять птахи та рибки. Навіть ми. Дані стаканчики не сприяють вирубці лісів. За різними даними, від 2,5 тисяч до 10 тисяч стаканчиків — це зрубане дерево. CupCorn — це не просто горнятка, це певна ідея. Ми будемо вкладати гроші за кожний проданий стаканчик у висадку дерев та певні соціальні проекти.

У нас уже є ряд проектів. Купуючи даний стаканчик кожен із користувачів долучається до соціального проекту. Зробити світ краще не важче, ніж просто випити горнятко кави. Залежно від об’єму вартість даного стаканчика буде від 2.85 до 3.85 грн. Зважаючи на те, що ми хочемо долучити кінцевого споживача до соціальних проєктів, ми хочемо запропонувати власникам кав’ярень брати додаткові 2 гривні, пропонуючи наш стаканчик.

У нас уже розроблений QR-додаток для телефону. У кожній кав’ярні стоятиме планшет, де генеруватиметься код, людина його сфотографує та отримує бали, які зможе витратити на реальні проєкти, не вкладаючи в них кошти. Отож переплачуючи дві гривні долучаєшся до різних проєктів. Ти сам у себе в додатку зможеш вибрати в який саме проєкт хочеш інвестувати свої 2 гривні.

Чи достатньо в Україні екосвідомих людей, які б купувати ваші горнятка?

Сергій Пузько: Ми сподіваємося, що дуже багато, що кожен другий, а то й перший, користуватиметься нашим посудом.

У нас є контракти. Проте зі зрозумілих причин ми не можемо назвати ці мережі. Ми сподіваємося, що в перший місяць роботи багато сотень стаканчиків уже будуть у кав’ярнях нашого міста. До речі, у майбутньому ми плануємо збирати ці стаканчики, перетворювати їх на добриво і продавати приватним домогосподарствам або підприємствам.

Через рік-два ми бачимо себе у Європі. І це не тільки продаж, а й виробництво.

Володимир Васильєв: Крім того даний проєкт можна розвивати не лише масштабуючи кількість стаканчиків або іншого посуду, тує є поле для винаходу: дані горнятка теоретично можна робити з різними смаками, з різними запахами тощо.


Джерело: https://www.facebook.com/CupCornua/
 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Світлана Остапа: Одне з найбільших досягнень Суспільного — довіра аудиторії
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю