Нічний органний концерт від Баха та історія весільного маршу: про що розкажуть "Музичні історії"

Нічний органний концерт від Баха та історія весільного маршу: про що розкажуть "Музичні історії"

У Києві стартує проєкт "Музичні історії Світу з Олександром Пірієвим" – цикл концертів, які розкриватимуть історії світової класичної музики та композиторів. Детальніше про проєкт в ефірі Українського радіо розповів його продюсер, український віолончеліст, музикознавець, діяч мистецтв Олександр Пірієв.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За словами Олександра Пірієва, він хотів організувати цей проєкт ще років п’ять тому.

"Я хотів, щоб цей проєкт був не для музикантів, а для широкої аудиторії, просвітницький. Кожного місяця – окрема країна зі своєю культурою. Я сподіваюся, що ті слухачі, які потраплять, почують для себе багато цікавої інформації, яку не знайдеш у вікіпедії, інтернеті. Думаю, це буде цікаво навіть музикантам. І звісно ж, музика. У першу чергу це буде музика", – анонсував музикознавець.

Історію музики передаватимуть через незвичні, маловідомі історії.

"Усі ми, музиканти, вважаємо Баха класиком, іконою, Зевсом музичного Олімпу. Одного разу Бах вирішив пограти на органі. Вночі. Добряче випив, пішов до сторожа, розбудив його, добряче побив, відкрив двері до церкви… Факт залишається фактом: дванадцята ночі, орган на все місто – Бах вправляється в імпровізаціях", – оповів Олександр Пірієв.

Кожний концерт буде присвячений окремій країні. Перший з них, який відбудеться вже 26 листопада, буде присвячений Німеччині, та вбере в себе найвидатніших німецьких композиторів.

"Бах, потім іде Гендель. Це один з найвідоміших композиторів Великобританії, який зробив кар’єру там. Для мене був цікавим також такий композитор як Макс Брух. Немузична аудиторія з ним мало знайома, але він написав той твір, який сьогодні є уособленням культури Ізраїлю. Йоганнес Брамс – хіба не уособлення романтизму? Ми розповімо, що спонукало Мендельсона написати той марш, який ми тепер знаємо, як весільний", – поділився Олександр Пірієв.