Письменник Артем Чех: коли отримуєш премію Конрада, не маєш права схибити

Письменник Артем Чех: коли отримуєш премію Конрада, не маєш права схибити

15 листопада Артем Чех став лауреатом літературної премії ім.Д.Конрада-Коженьовського. Окрім нагороди у розмірі трьох тисяч євро від Польського інституту, переможець отримав можливість піврічного стажування у Польщі у рамках стипендіальної програми міністра культури і національної спадщини Польщі. Про цьогорічну премію в ефірі Радіо Культура говорили з радіоведучою Оленою Гусейновою та письменником Артемом Чехом.

"Премія заснована у 2007 році. Її заснував Єжи Онух, дуже важлива людина для української культури. Конрада можна інтерпретувати як письменника, пов’язаного з трьома країною: Україною, Польщею та Британією. По-перше, це класик британської літератури, однієї з трьох літератур, які читають найбільше. По-друге, польський письменник, і він є героєм, який розуміє, що таке бути представником колоніальної культури. По-третє, найважливіше для нас, це те, що він народився у Бердичеві. Ця премія є культурною солідарністю між Польщею та Україною, вона є  "у 2007 році, і ми хочемо, щоб вона була довго". По-друге, це жест, який говорить про те, що у нас спільний дім — Європа. Крім того, це ще й урок для нас, як концептуалізувати такі речі", — зазначила Олена Гусейнова.

Гусейнова додала, що "культурний простір потребує певної взаємодії. Як би там не було, поляки зробили дуже багато цікавих інституційних проектів, і мати цей досвід дуже важливо. І оскільки премія заснована у 2007 році, то до 2019 року — це ціла історія".

Артем Чех розповів, що для нього значить літературна премія імені Джозефа Конрада.

"Був такий дуже довгий період в моєму житті, коли я взагалі не слідкував за літературним процесом в Україні.  Я випав з нього, і він випав з мене. Мабуть, це з 2011 до 2015 року. У 2018 році моя дружина Іра Цілик потрапила у фінал, і тоді мені вже стало цікаво. Всі письменники, які отримували цю премію, були статусними у рамках українського процесу. Я їх всіх читав, читаю. Я думаю, що це підвищує ранг письменника, який отримує одну з найпрестижніших премій в Україні. Коли нагороджують Прохаська, Жадана, то ти розумієш, що нагороджують не фейк, а нагороджують топ. Обмеження "письменники до 40" я думаю тому, що сам Конрад почав писати у 38. Але тут мова йде не про твої досягнення, а про аванс, який тобі дають як письменнику. Ти вже отримуєш цю премію, і ти не маєш схибити. Ти отримуєш відповідальність за свою літературні творчість, за літературну діяльність, за все те, що ти писатимеш потім", — зауважив він.

Письменник також прокоментував, що він відчуває після перемоги.

"Я ще не розібрався зі своїми відчуттями, поки що вони змішані. З одного боку, мені здається, що могли бути інші люди, які більше заслуговують на цю премію, а з іншого — чому б ні. Останнім часом у мене вийшло дві непогані книжки", —  сказав він.

На фото — Артем Чех, facebook.com/UkrainianBookInstitute