Фестиваль українського театру "Схід-Захід" у Кракові: триває прийом заявок

Фестиваль українського театру "Схід-Захід" у Кракові: триває прийом заявок

До 25 листопада триває прийом заявок від професійних та аматорських театрів з України та театрів, які пов'язані з українською культурою за кордоном, для участі у Міжнародному фестивалі українського театру "Схід-Захід" у Кракові. Про це в ефірі Радіо Культура розповіла Надія Мороз-Ольшанська, співзасновниця та директорка фестивалю "Схід-Захід".

0:00 0:00
10
1x

"Загалом ми максимально спростили подачу заявок, є форма, в якій заповнюється більшість інформації, необхідної для вибору вистави, яка буде показана в Кракові. Необхідно надіслати по цій формі заявку до нас в Краків електронною поштою", — розповіла Надія Мороз-Ольшанська.

Цьогоріч фестиваль співпрацюватиме з Українським інститутом, з яким до основної програми відберуть п’ять вистав серед п’яти професійних театрів. А вже самостійно організатори фестивалю оберуть 7-8 вистав серед аматорських колективів.

"Але це не означає, що ми не запросимо ще кілька вистав до участі у фестивалі", — додала директорка фестивалю "Схід-Захід".

Одна з умов участі — від одного колективу одна вистава. За словами Надії Мороз-Ольшанської, головне — показати для глядача різноманітність, а для більшої кількості театрів, певною мірою, нагородою є можливість приїхати на фестиваль в Кракові, приєднатися до культурного життя цього міста, стати його частинкою і влитися, відчути себе фрагментом цієї історії.

Тема цьогорічного фестивалю, що відбувся у квітні, була "На початку був театр", наступний фестиваль матиме інше гасло.

"Перед оголошенням набору завжди обираємо тему. У 2020 році VII фестиваль матиме тему "І корабель пливе", — розповіла Надія Мороз-Ольшанська. — Це пов’язано не лише з тим, що фестиваль розвивається і далі йде великими кроками вперед, а це теж пов'язано зі сторіччям Федеріко Фелліні, відомого режисера, який мав величезний вплив не тільки на кінематограф, але і на театральне мистецтво, можливого, опосередковано, але він теж вніс свої корективи. Його стилістика була дуже театральною, це і гротескність і якісь сновидіння, тому ми хочемо, щоб стилістика вистав, які будуть представлені у наступному році, була пов'язана з цією тематикою"

Головна ідея фестивалю — представити український театр у всьому його різноманітті. У фестивалі беруть участь не лише театри з України, але також колективи з інших країн світу. Це театри, які працюють при українських закордонних громадах і діаспорах, або колективи, які співпрацюють із українськими режисерами або театрами, для яких просто є близькою тема України.

Український інститут оголосив конкурс для професійних театрів на участь у VII міжнародному фестивалі українського театру "Схід-Захід", конкурсну заявку можна подати до 12 грудня

фото - nstdu.com.ua