Економіст про зростання кількості замовлень на AliExpress: торгівля йтиме в онлайн-сектор і це потрібно впорядковувати

Економіст про зростання кількості замовлень на AliExpress: торгівля йтиме в онлайн-сектор і це потрібно впорядковувати

Україна — друга у світі за зростанням кількості замовлень на AliExpress. За десять місяців вони зросли на 70%. Також за три квартали цього року "Укрпошта" доставила з Китаю понад 20 млн. посилок. За даними платформи, найпопулярнішими товарними категоріями є: "телефони й аксесуари", "електроніка" та "автотовари". Водночас понад 30% китайських відправлень — це товари вартістю $2. Частка українців, які купуватимуть в інтернет-магазинах, і надалі зростатиме. Про це в ефірі Радіо Промінь розповів економіст, член Економічного дискусійного клубу Ігор Гарбарук.

Ігор Гарбарук назвав основну причину, через яку українці купують на AliExpress та подібних майданчиках.

"Безумовно — це бажання мінімізації власних витрат. Ми не настільки багата економіка і в нас не настільки багаті люди, щоби вони могли купувати в бутіках. Відповідно купуємо на тих ресурсах, де можна мінімізувати свої витрати. Наша економіка в такому стані, що ні держава, ні великі бізнес-компанії не можуть забезпечити відповідної кількості робочих місць. Відповідно одні люди виїжджають за кордон у пошуку кращої долі, інші починають робити свій дрібний торговельний бізнес. І саме такі покупки є основою цього бізнесу в нашій країні. Тобто це скупка на AliExpress чи якомусь іншому ресурсі тих речей, які можуть користуватися популярністю всередині країни, та їхня перепродажа на своїх онлайн-майданчиках", — розповів він.

Економіста здивувало те, що понад 30% посилок — товари, вартістю до $2. "Тобто це найдешевші товари. Ми розуміємо, що ані телефон, ані аксесуари, ні автотовари за $2 купити не можна. Тобто це якісь дрібнички, які виготовляють китайські майстри. Це те, що недопрацьовує наша економіка. Я більш ніж впевнений, що ці дрібниці можна було б виготовляти тут, а не купувати в іншій країні", — сказав він.

Також експерт розповів про те, що різниця цін в звичайних українських магазинах та на китайських майданчиках абсолютно величезна.

"Свій смартфон я купував в одній із найбільших мереж. Він там коштував приблизно $1000, а на AliExpress такий телефон коштуватиме приблизно $400. Це величезна різниця. Тому молоді люди думають: "Краще я почекаю кілька тижнів, куплю його дешевше. А якщо він навіть зіпсується, то викину його та куплю новий". Різниця у вартості може бути достатньо суттєвою. І це може бути основою для певного бізнесу", — розповів Ігор Гарбарук.

Економіст переконаний, що частка українців, які купують в інтернет-магазинах роздрібної торгівлі, безумовно зростатиме. "Молодь усе більше освоюватиме різноманітні смартфони, гаджети. Торгівля йтиме в онлайн-сектор. Ми маємо це розуміти. На рівні держави маємо це впорядковувати. Це досить просто зробити на законодавчому рівні. Ми маємо робити так, щоб усі платили податки, а держава забезпечувала нашим покупцям право на повернення неякісного товару", — сказав Ігор Гарбарук. 

Джерело: unsplash