У музеї Ханенків проводять екскурсії-концерти "Голоси епох" за участі хору

У музеї Ханенків проводять екскурсії-концерти "Голоси епох" за участі хору

Старший науковий співробітник музею Ханенків Оксана Олійник розповіла в ефірі Українського радіо про проект "Голоси епох", реалізованим музеєм спільно з ансамблем "Благовість".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

В музеї Ханенків у Києві під час екскурсій не панує тиша — звучать "Голоси епох".  Старший науковий співробітник музею Оксана Олійник розповідає, що ідея надати епохам звучання виникла три роки тому з ініціативи ансамблю "Благовість" та співробітників музею, експертів. Тепер хорові твори звучать у виконанні солістів, а мистецькі історії — про твори, історію будинку — розказують наукові співробітники. 

Проєкт знайшов своє втілення, в тому числі задля того, щоб залучити нових відвідувачів у музей Ханенків, популяризувати заклад.

"Це одна з нових форм залучення відвідувачів, занурення їх в атмосферу музею, одна з форм спілкування з мистецтвом, з самим собою, зі світом", — зазначає Оксана Олійник.

Кожна тематична виставка в музеї Ханенків має свій музичний еквівалент в голосах, які відтворюють епоху.

"Завдяки плануванню і експозиції, і самого будинку (за задумом наших засновників), оживають мистецькі епохи. Починаючи з зали середньовіччя, звучать готика, ренесанс, бароко, і доходимо по часу нашої експозиції фактично до 18-го і 19-го століття. "Золотий кабінет" — це вже епоха рококо", — говорить Оксана Олійник.

Хор разом з науковими співробітниками кожного разу проводять своєрідну екскурсію-концерт, рухаючись експозицією починає рухатися від сходів і обходить усю експозицію західноєвропейського мистецтва, солісти стають разом з музичними інструментами в кожній залі, їх може бути від трьох до десяти, і все виглядає так, ніби публіка ходить за виконавцями. 

У музеї є постійна експозиція, яка надихає і дає можливість створювати програми, і є тематичні та календарні події.

Зокрема, незабаром на відвідувачів чекають цикли "Різдвяних голосів", а навесні — "Великодніх".

Проект "Голоси епох" мандрує експозицією західноєвропейського мистецтва, а у східній експозиції розробку "голосів" лише нещодавно розпочали. Це буде мультижанровий проект, який роблять разом зі східними виконавцями. 17 листопада в залі ісламського мистецтва буде презентовано епізод під гаслом MuzOm.

Фото: Музей Ханенків