"ДніпроПаппетФест": у Дніпрі стартував фестиваль театрів ляльок

"ДніпроПаппетФест": у Дніпрі стартував фестиваль театрів ляльок

У Дніпрі у Міському палаці дітей та юнацтва 11 листопада розпочався IV фестиваль вистав театрів ляльок "ДніпроПаппетФест". Про це в ефірі Радіо Культура розповів Валентин Фетісов, директор Дніпровського міського театру ляльок "Театр актора та ляльки".

0:00 0:00
10
1x

На відміну від минулого року, коли показували упродовж тижня кілька вистав, цьогоріч відбулися певні зміни.

"Ми змінили формат фестивалю і зробили його "довгограючим", протягом всього театрального сезону ми плануємо показати близько 10 вистав. І зробили це виключно заради глядача, якому буде значно легше передивитися значну частину вистав. А коли за тиждень чи менше тижня, за короткий термін подивитися хочеться 10 вистав і не можуть, тоді дуже багато нарікань. Люди просто не мають фізичної змоги усе осягнути", — повідомив Валентин Фетісов.

Першою виставою цьогорічного фестивалю "ДніпроПаппетФест" став "Гамлет" за Вільямом Шекспіром Харківського академічного театру ляльок імені Віктора Афанасьєва. Постановка головної режисерки театру, заслуженої артистки Автономної республіки Крим Оксани Дмитрієвої. Валентин Фетісов розповів, що в соцмережах відслідковує реакцію глядачів: "Зараз замість книжки відгуків або вражень працює Фейсбук. Я бачу, що є дуже такі теплі, справжні відгуки від людей, інтелектуалів-театралів, які навіть не очікували, що в театрі ляльок можуть бути такі глибокі цікаві вистави для дорослих"

Постановка Оксани Дмитрієвої ледь не культова серед лялькарів і, мабуть, чи не кожен колектив прагнув би мати подібну успішну постановку, але директор Дніпровського театру ляльок вважає, що кожен повинен займатися своєю справою: "Надбання для України існування такого режисера як Оксана Дмитрієва, вона знайшла свій театр, театр знайшов свого режисера. І нам краще привозити їхні вистави, ніж створювати щось подібне в себе"

У спектаклі "Гамлет" (постановка Оксани Дмитрієвої) задані параметри простору "між" часом, епохами, країнами - тут уживаються і підіграють один одному різні типи театру ляльок, а візуальної і частково смисловою домінантою стає український вертеп. Він, швидше, слугує метафорою цього симультанного простору, де все двоїться і в той же час все з усім зростається, щоб розповісти історію про серединний світ і його мешканців.

Наступна вистава в рамках фестивалю "ДніпроПаппетФест" відбудеться 9 грудня. До Дніпра привезуть виставу Львівського академічного театру "І люди, і ляльки" "Божественна комедія" за Данте Аліг'єрі. А до кінця фестивалю планують покази вистави і за сучасною драматургією.

фото - facebook.com/DniproPuppetFest