Чому Україні не варто скасовувати обов’язковий призов до армії — пояснює Мирослав Гай

Чому Україні не варто скасовувати обов’язковий призов до армії — пояснює Мирослав Гай

Чому в Україні не можна скасовувати призов — в ефірі Українського радіо розповів український військовослужбовець, офіцер резерву Мирослав Гай.

0:00 0:00
10
1x

Офіцер резерву Мирослав Гай розкритикував пропозицію міністра оборони Андрія Загороднюка, який заявив, що  Україна має скасувати обов'язковий призов до армії.

"З точки зору світової практики, є іноземні країни, які є багатшими, ніж Україна, просунутішими технологічно, які перебувають в стані загрози війни або в стані війни перманентної — це Ізраїль і Південна Корея. У Південної Кореї Північна Корея — сусід, там є ядерна зброя, і у них мілітаризована сіра зона дуже серйозна, там нагнана велика кількість артилерійських систем. У Південній Кореї — загальнообов'язковий призов. Є зараз в світі такий дуже відомий бойс-бенд "BTS", це молоді хлопці, вони почали співати, коли їм було по 14-16 років, вони мільйонери, вони всесвітньо відомі, це щось на зразок Backstreet Boys. От їм зараз по 18 років виповнилося — вони всі йдуть служити, згідно з заявою Міністерства оборони Південної Кореї. І самі хлопці не "відкошують", хоча це не військові, а дуже витончені  хлопчики, які ніколи не тримали автомати в руках і не мріяли бути військовими, вони з такої дитячої поп-культури. Міністри оборони Європейського Союзу звітують про те, що Росія будує інфраструктуру для розширення агресії і для початку можливої континентальної повномасштабної війни (принаймні так звітував міністр оборони Естонії), і відповідно, наша розвідка звітує про постійні порушення Росією, вони зосереджують війська у нас на кордоні, а ми збираємося відмовитися від призову", констатує військовослужбовець.

За його словами, в Ізраїля, який має доступ до всіх технологій, призов для всього населення: служать не тільки жінки, там навіть є роти сліпих, у яких є бажання захищати свою батьківщину.

Мирослав Гай зазначає, що в армії наразі немає достатнього особового складу, тому зараз намагаються підняти заробітну плату військовослужбовцям та покращити умови праці. 

"На таку "в’ялу" війну, коли не йдуть танкові колони, а просто ведуться щоденні обстріли, нас вистачає. А якщо почнеться щось більше? Оперативний резерв формується з таких як я: я підписав контракт резерву, кожного року проходжу збори, у мене є невеликий досвід бойових дій. От з таких як я і інших складається оперативний резерв. Але ми старіємо, через 25 років ми вже не зможемо бігати, дай боже, щоб ми патрони підносили. І у нас є друга частина, з кого формується оперативний резерв — це саме ті "срочники". Тобто це молоді хлопці, які пройшли курс молодого бійця, причому зараз це не два роки, а набагато менше. Вони навчилися стріляти і не вбити себе з автомата, хоча б ознайомлені з цією специфікою служби в армії — яка в них структура, що таке бойові статути, як взагалі це виглядає", — говорить Мирослав Гай.

Днями міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Україна рухається до скасування обов’язкового призову до армії. За його словами, це не буде скоро, це не буде протягом року. Він також зауважив, що позиція держави — рух до професійної армії, згідно із стандартами НАТО, яка підготовлена, оснащена, і головне — що кожен військовослужбовець повинен знати своє місце, у нього має бути чітка військова кар'єра і захищені права.

Фото: Focus.ua