Торговий центр чи громадський простір: що буде з Гостинним двором у Києві?

Торговий центр чи громадський простір: що буде з Гостинним двором у Києві?

15 серпня 2011 року Кабмін виключив Гостиний двір з Державного реєстру пам'яток архітектури, після цього почалися судові процеси, акції на захист і збереження споруди. Минулого тижня Київський апеляційний суд закрив провадження про арешт будівлі Гостинного двору. Адвокат, голова ГО "Андріївсько-Пейзажна Ініціатива" Марина Соловйова та правозахисниця, захисниця культурної спадщини Олена Терещенко в ефірі Радіо Культура розповіли, яким після цього судового рішення може бути майбутнє Гостинного двору.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Адвокат Марина Соловйова стверджує, що споруду позбавили статусу пам'ятки націоналдьного значення на підставі хибного висновку.

"Для того, щоб прийняти таку постанову, було зроблено підробний висновок, що Гостинний двір в 1980-х роках, коли архітектор Валентина Шевченко реставрувала Гостинний двір було змінено його фізичні розміри. Це неправда. Коли ми дізналися про цю історію, ми вимагали документи і звернулися до суду про скасування постанови Кабміну про виключення Гостинного двору з пам’яток національного значення. Громада зібрала кошти, і ми замовили власну експертизу в експерта, який є в реєстрі судових експертів. З’ясувалося, що Гостинний двір не змінював свої фізичні розміри. Тобто на підставі хибного висновку було знято статус пам’ятки національного значення", — сказала вона.

Соловйова нагадала, що "було дуже багато звернень до суду, які об’єднали в єдиний судовий процес.

"Ми дуже довго судилися і доводили у судовому порядку, що це пам’ятка національного значення. Архітектор Валентина Шевченко надала нам дуже багато матеріалів про проект реставрації і відновлення Гостинного двору, на підставі яких ми змогли довести суду, що це пам’ятка національного значення".

Марина Соловйова зазначила, що наразі Гостинний двір визнано пам’яткою національного значення.

"Спочатку суди не дослухалися. За часів Януковича ми знаємо, хто хотів отримати у власність Гостинний двір, тому суди приймали рішення не на користь Гостинного двору, а на користь інвестора-забудовника, який хотів на місці Гостинного двору створити величезний торгівельний комплекс. Але суспільство протистояло, оскільки не може віддати перлину Подолу у приватну власність, а хоче, щоб там був громадський простір. Дуже багато людей створили там Гостинну республіку. Врешті-решт, після Революції Гідності суд з’ясував, почув, що це, справді, пам’ятка національного значення, і було прийнято постанову про те, що Гостинний двір є пам’яткою національного значення. Ми звернулися до Міністерства юстиції, яке виконало це рішення", — пояснила вона.

Правозахисниця Олена Терещенко переконана, що для того, аби реставрувати Гостинний двір потрібна виключно політична воля.

"Щоб реставрувати Гостинний двір потрібна виключно політична воля. Процес тягнеться роками не просто так, і перлина України у самому серці столиці стоїть без вікон, без даху, без перегородок, каналізації та водопостачання. Знято абсолютно все, дуже багато чого зникло. І питання не лише у тому, аби провести реставрацію Гостинного двору. Питання у тому, щоб недобросовісний орендар поніс відповідальність. Якщо досі Гостинний двір не переданий державі або місту, не відреставрований, це лише тому що відсутня політична воля, що постійно хтось з кимось домовляється. Якби була політична воля, його б миттєво повернули державі і були вжиті відповідні заходи, хоча б для його негайної консервації. Оскільки він у такому стані більше не може перебувати, і це є критично для пам’ятки. Депутати Київради сьомої каденції навіть збирали кошти, аби вжити заходи щодо негайної консервації, але тоді нікого не пустили на територію Гостинного двору, аби виконати необхідні роботи. Орендар прагне пригальмувати процес повернення пам’ятки власнику, тобто регіональній філію Фонду Держмайна, і сподівається, що він добудує свій торговий центр", — прокоментувала Терещенко.

Захисниця культурної спадщини додала, що "реставрувати Гостинний двір — це справа честі і для київської влади, і для України. Президент має взяти цю справу особисто під свій контроль і сказати своє слово у цьому питанні".

Адвокат Марина Соловйова повідомила, що "гостинний двір повернуто у державну власність, Договір оренди з орендарем розірвано у судовому порядку. На сьогодні Фонд держмайна реєстрував у реєстрі право власності на Гостинний двір. І зараз постає питання, щоб передати Гостинний двір з державної власності у комунальну".

Соловйова зауважила, що при КМДА відбувалося багато круглих столів, конференцій, а також була створена комісія про те, що буде відбуватись з Гостинним двором та яким чином його будуть відновлювати. "Київська міська рада прийняла рішення про надання згоди на прийняття Гостинного двору у комунальну власність. Київ готовий взяти Гостинний двір, є певне рішення, бажання, гроші, але чому це не відбувається — це питання''.

Фото — wikipedia.org