Як розпізнати та побороти емоційне вигорання на роботі – пояснює психолог

Як розпізнати та побороти емоційне вигорання на роботі – пояснює психолог

Як розпізнати емоційне вигорання на роботі, як з ним боротися та чи допоможе вирішити цю проблему зміна місця праці? Про це в ефірі Українського радіо розмовляли з психологом і психотерапевтом, членом правління Асоціації психологів України Світланою Прядун.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що таке емоційне вигорання?

Емоційне вигорання – це виснаження розумової діяльності, фізичне виснаження і навантаження, коли ви щойно прокинулись зранку і вже втомились. Це дуже серйозно, адже коли ви почуваєтеся втомленими, ваш коефіцієнт корисної дії знижується.

Як і ознаки емоційного вигорання?

Перша стадія походить непомітно й ми на неї не звертаємо увагу, в нас ще є інтерес до роботи та обов’язків, але ми помічаємо, що навантаження дуже велике. Друга стадія починається, коли інтерес до роботи, яку ми виконуємо щодня, знижується й виконувати її важко, ми починаємо погано спати. Зазвичай на цій стадії людина починає навантажувати себе ще більше і приходить фізична втома. Й наступна стадія – це і є хронічна втома, роздратування, коли людину все може не влаштовувати, вона шукає винних. Це через те, що людина погано спить, навантаження "оголили" її й вона потребує підтримки й допомоги.  Й остання стадія – це депресія й нервовий стан.

Як зрозуміти, що ви в стані емоційного вигорання?

Перш за все, це сон: якщо ви не можете спати, не відновлюєте сили, встаєте зранку і нічого не хочете. Дуже багато проблем починаються з того, що ми не дозволяємо собі отримувати задоволення від життя. Дозволяємо працювати, поки не впадемо, присвячувати себе іншим, але не собі. Це треба змінювати, інакше буде зруйноване ваше життя.

Як вийти зі стану емоційного вигорання?

Треба зрозуміти, навіщо людина це робить. Якщо це чоловік, то дуже часто він мусить, адже саме він приносить гроші додому. Тоді треба навчитися домовлятися із собою. Також обов’язково, якщо це можливо, знизити навантаження, наприклад, закінчувати роботу на півгодини швидше і, наприклад, йти в те місце, яке даватиме вам наснагу. Окремо треба розуміти, що у вас є обмеження: ви не можете працювати по 20 годин на добу 7 разів на тиждень. Ви будете втомлюватися фізично, дратуватися, будуть руйнуватися стосунки. На сон треба виділяти щонайменше 6 годин, які б були стовідсотково ваші. Також варто додати легку зарядку, щоб ви могли підтримувати себе у формі, адже психіка живе у тілі.

Чи можна позбутись емоційного вигорання зміною роботи чи підвищенням оплати праці?

Емоційне вигорання також залежить і від матеріального заохочення на роботі, чітких та зрозумілих інструкцій, від очікувань щодо працівника. Якщо людині все зрозуміло, її все влаштовує, зокрема, й матеріальна винагорода, її як працівника не критикують щодня, а підтримують і хвалять, то така робота приноситиме задоволення і можливість відпочити. В такому випадку немає потреби щось змінювати. А коли людину постійно принижують, мало платять, понаднормово затримують, тоді звісно треба шукати щось інше. Й не варто чекати, адже продуктивне життя людини, коли в неї горять очі та виростають крила, не таке вже й довге.    

ФОТО: pixabay