Еміграція українців: чи можна порахувати тих, хто виїхав на заробітки та постійне проживання – роз'яснює експерт

Еміграція українців: чи можна порахувати тих, хто виїхав на заробітки та постійне проживання – роз'яснює експерт

Як порахувати українських емігрантів, скільки наших співвітчизників виїхало на заробітки та чому ми віримо у міфи про еміграцію, в ефірі Українського радіо говорили з аналітикинею проєкту VoxCheck Світланою Сліпченко.

0:00 0:00
10
1x

Українці масово полишають батьківщину в пошуках кращого життя: за різними даними 13 мільйонів людей виїхало з України за останні п’ять років. Лідерка всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко наголосила, що інакше як геноцидом це назвати не можна.

Як порахувати українських емігрантів?

Насправді існують різні оцінки міграційного руху населення, але точних даних, скільки українців назавжди виїхало за кордон, на жаль, не існує. Якщо взяти дані Державної служби статистики, видно, що і в 2017, і в 2018 роках в Україну більше людей приїжджало, ніж виїжджало. Втім Держстат використовує дані, отримані від Державної міграційної служби: у ній люди реєструють зміну місця проживання, але загалом там реєструється незначна частина емігрантів, здебільшого ті, хто отримує громадянство іншої країни. Ті ж, хто тимчасово проживають в іншій країні чи виїжджають на заробітки, зазвичай не знімаються з реєстрації в Міграційній службі, а отже – не враховуються в показниках.

Також є статистика ООН, відповідно до якої в 2017 році за межами України проживало майже 6 мільйонів українців, але тут теж є неточності, оскільки це всі українці, які народились за кордоном, починаючи з 1991 року, або ті, хто залишився там ще до початку незалежності України.

Схожий підхід і в Міжнародної організації з міграції, яка каже, що з кінця ХХ століття з України виїхало 8 мільйонів людей. Дані Державної прикордонної служби свідчать, що з кінця 2002 до 2017 року з України виїхало 6 мільйонів українців, в той же час, як приїхало 9 мільйонів іноземців.

Які обсяги трудової міграції українців?

Оцінити такі обсяги теж складно, адже єдиних даних немає. Є дослідження Центру економічної стратегії, згідно з яким одномоментно на заробітках може перебувати приблизно 2,6-2,7 мільйонів українців, а загалом за рік на заробітки може виїхати близько 4 мільйонів осіб. Найбільше трудових мігрантів в Польщі та Росії, втім з початком російської агресії українці менше почали їздити по РФ і більше обирають західний напрямок. Польща, в свою чергу, має недостатньо робочої сили, оскільки поляки їздять на заробітки в інші країни Європи. Тому в країні були зняті деякі законодавчі бар’єри для прийому українців на роботу.

На заробітки українці їздять на коротші строки: приблизно 57 % емігрантів перебувають на роботі до 3 місяців. А сферами, найбільш зайнятими нашими заробітчанами, є будівництво та домогосподарство.

Більшість заробітчан виїжджають з мотивом заробити більше коштів, що є досить сумнівним на практиці: якщо порахувати податки, купівельну спроможність, вартість посередницьких послуг з працевлаштування, вигоди будуть не такими вже й привабливими.

Які є позитиви від трудової міграції?

По-перше, це те, що більшість мігрантів їде до сусідніх країн, що дозволяє підтримувати тісний зв'язок з Україною та повернутись, якщо економічна ситуація в Україні покращиться і будуть створені робочі місця з високою продуктивністю праці та відповідною оплатою. Також позитивом є притік грошових переказів, стимул інвестувати у кращу освіту, аби отримати кращу роботу, збільшення мобільності та загального добробуту населення, підвищення якості людського капіталу. Також спостерігається притік технологій та інновацій, але переважно це стосується висококваліфікованих працівників.

Чому ми віримо у міфи про еміграцію?

Тому що практично у кожного з нас є знайомий або родич, або близькі люди, які поїхали працювати за кордон або виїхали туди назавжди. Таким чином, у нас формується так зване підтверджувальне упередження  - відчуття, що українці масово їдуть за кордон, тому що ми бачимо це навколо. Утім це може бути не так і варто довіряти не власним судженням, а статистиці та офіційним даним.

Де шукати достовірну інформацію про еміграцію?

Ми можемо порівнювати різні дані про емігрантів за Державною службою статистики, ООН, Міжнародною організацією міграції та Державною прикордонною службою. Також можна звернути увагу на дослідження Центру економічної стратегії "Скільки українців поїхало за кордон і що державі з цим робити".

На фото: Світлана Сліпченко, facebook