У Києві сьогодні відбудеться фестиваль українського репу "ПроМова"

У Києві сьогодні відбудеться фестиваль українського репу "ПроМова"

У Києві відбудеться українськомовний реп-фестиваль "ПроМова". Що таке український реп та чи існує він, в ефірі Радіо Промінь розповіли організатори фестивалю Юрій Слободяник та Сергій Юсипюк.

Фестиваль "ПроМова" відбувається в Україні вже вдруге. Після першого проведення фестивалю в 2017 році організатори взяли невеличку перерву, щоб оцінити результативність фестивалю: яка реакція публіки, чи зростає запит на український реп та як розкручуються після цього артисти.

"Пішло все чудово, – зазначає Юрій Слободяник. – "Глава 94", яка в нас тоді виступала, того ж року отримала звання найкращого реп-гурту України. Тобто все всім подобається. Подивилися, подивилися – і вирішили проводити другу "ПроМову".

Запит на український реп в Україні дійсно є.

"Нам люди надсилають гроші на те, щоб звучала українська музика і щоб ми популяризували український реп", – діляться організатори.

При цьому, зазначає Сергій Юсипюк, український реп, особливо українськомовний, ще далеко не на тому рівні, на якому він перебуває в усьому світі.

"Парадокс: в усьому світі реп – номер один, а в Україні він досить кволий. І він кволий не тому, що не вистачає артистів або публіки, а тому, що продюсери дивляться в інший бік. Вони звикли працювати у якомусь закритому полі, і вони підтягують старих артистів, які тяжіють до рок-музики, а на молодих реп-виконавців уваги не звертають".

Однією з причин слабкості україномовного репу Сергій Юсипюк називає те, що реп-культура – здебільшого урбаністична, орієнтована на жителів міст. А більшість українських великих міст, за винятком кількох – російськомовні, що не може не відображатися на популярності українськомовного репу.

При цьому Сергій Юсипюк повністю відкидає тезу про те, що українська мова просто не пристосована для репу. Адже alyona alyona, яку організатор фестивалю навів як приклад, створила якісний продукт, який прижився і сприймається аудиторією не тільки в Україні, але й за кордоном.

Більше того, сам Сергій Юсипюк проводив своєрідний експеримент: упродовж 100 днів він писав у соцмережах про різних українських українськомовних реперів. Спочатку його знайомі ставилися до цього скептично, будучи переконаними, що він не знайде і десяти. Але йому вдалося. Український реп існує, переконаний він, і його просто треба донести до аудиторії.

"На фестиваль "ПроМова" приходить різна аудиторія, – ділиться Сергій Юсипюк. – Це люди, які просто полюбляють реп, у тому числі український. І вони готові його підтримувати".

Хедлайнером фестивалю "ПроМова" стане український репер ХАС. Раніше він розповів про свій майбутній альбом "Дикий кач" та те, чому він не може дозволити собі "партачити".

Слухай розмову повністю в ефірі Радіо Промінь!