Система викривачів буде ефективною в українських умовах — правник

 Система викривачів буде ефективною в українських умовах — правник

Верховна Рада схвалила закон щодо викривачів корупції. Законом врегульовується статус викривачів, їхні права та гарантії, способи повідомлення про корупцію, обов'язки й повноваження органів, на які покладається реалізація норм закону. Як працюватиме закон? Чи буде він ефективним в українських реаліях?Про це в ефірі Радіо Культура розповів правник, спеціаліст із питань запобігання й боротьби з корупцією Олександр Серьогін.

0:00 0:00
10
1x

Як ви оцінюєте цей законопроект? Чи щось зміниться реально?

Будь-які кроки я сприймаю дуже позитивно. Питання глибини цього кроку та напряму — це інше. Якщо час покаже невідповідність, то має бути політична воля визнати ці моменти та їх підкоригувати.

Викривачі — це не українське ноу-хау. Світу це відомо. У цьому питанні ми зачіпаємо дуже великий культурний та змістовний пласт. Ми живемо в інформаційному суспільстві, ми бачимо, як змінюються глибинні речі, як ми динамічно розвиваємось. Але в цьому розвитку корупція є злом. У мене система координат дуже проста: корупція — це зло. Під корупцією ми розуміємо використання службових повноважень для власного збагачення, а мовою закону — для отримання неправомірної вигоди. У владі особи, які мають відповідні повноваження, мають бути найкращими. З одного боку, держава має попіклуватися, щоб ці найкращі були захищені, щоб вони дійсно обстоювали державницьку позицію й належним чином виконували покладені на них повноваження. Проте завжди виникають спокуси. Тому, з іншого боку, має бути механізм, щоб люди, які мають відповідну інформацію щодо випадків корупції, могли про них повідомити.

Як стимулювання відсотковою ставкою та захищеністю зможе активізувати викривачів корупції?

Якщо я сприймаю, що корупція — це зло, я не можу з нею миритися, то за будь-яких відомих фактів про корупцію я не залишуся осторонь. Зрозумійте, що ця винагорода стосується тих корупційних злочинів, розмір яких сягає понад 10 мільйонів. Тобто, якщо йтиметься про більші суми, то теоретично викривач може отримати винагороду в 10 %, але не більше ніж 12,5 мільйонів. Це не означає, що коли вам відомі факти корупції на меншу суму, ви можете нічого не робити. Ви зобов'язані це робити як громадяни цієї держави, як ті, кому небайдужа доля цієї держави. Корупція руйнує суспільство.

Насправді обмежена кількість громадян має справу з такими сумами грошей. Топ-корупціонерів хтось повинен дуже хотіти викрити?

Наприклад, якщо особа поділилася інформацією щодо корупції, то вона в даному випадку не є викривачем. Вона просто повідомляє. Вона є заявником у розумінні Кримінального процесуального кодексу. Заявники нічого не отримують. Але вони виконують свій громадський обов’язок. Має бути інформація. І Національне агентство з питань запобігання корупції в законом встановлений строк 15 днів має перевірити цю інформацію. Якщо вона підтверджена, то тоді вже починаються дії.

Чому цю функцію віддали НАЗК?

НАЗК не є зобов’язаною оперувати доказами в кримінальних розслідуваннях. НАЗК оперує інформацією. Якщо вона підтвердилась — далі передають до слідчих органів. НАЗК не є слідчим органом. У системі органів, які борються та запобігають корупції, є чіткий поділ: НАЗК займається запобіганням, а всі інші — НАБУ, САП (вони працюють у зв’язці), ДБР, Національна поліція — безпосередньо займаються розслідуваннями, вони є слідчими органами.

Якщо особа повідомить якусь інформацію слідчому органу, то, з одного боку, це непогано. Проте можливостей у слідчих органів не так уже й багато. Вони спочатку мають побачити склад, відкрити провадження, а потім починати слідчі дії. У цьому випадку НАЗК є м’яким інструментом, який може загалом перевірити інформацію, не заглиблюючись у деталі й не відкриваючи в розумінні слідства провадження і за наявністю ознак відповідно передавати для подальших слідчих дій. На цьому побудована конвенція ООН проти корупції, де прописана вся можлива палітра антикорупційних органів, їхніх повноважень, а кожна держава визначає який обсяг буде надано.

Я не думаю, що в мотивації викривача на першому місці мають бути  гроші.

Ви вірите, що ця схема працюватиме?

На жаль, НАЗК у нас було дискредитовано. Дуже прикро, коли громадяни замість того, щоби працювати, використовують якісь шаблони мислення. Лінії, можливості повідомити про корупцію в НАЗК відкриті. Система захисту інформації про повідомлення працює. Система викривачів буде ефективною в українських умовах. Єдине, що є невеликий відсоток тих звернень, які мають конкретні відповіді на питання "хто?" та "що?". На жаль, часто намагаються розв'язати якісь свої суперечки з допомогою якихось органів.   

На фото: Олександр Серьогін. Джерело: Фейсбук

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Світлана Остапа: Одне з найбільших досягнень Суспільного — довіра аудиторії
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю