"Інтерес до культури України зростає". В Ізраїлі відбудеться Міжнародний конкурс української пісні

"Інтерес до культури України зростає". В Ізраїлі відбудеться Міжнародний конкурс української пісні

У двох найбільших містах Ізраїлю вже вдев’яте пройде Міжнародний фестиваль української культури, який триватиме з 22 до 26 грудня. У рамках цього фестивалю пройде третій Міжнародний конкурс української пісні. Докладніше про цю подію в ефірі Радіо Культура розповіли організатори фестивалю.

0:00 0:00
10
1x

Допомагає шукати виконавців та просуває цей конкурс піар-менеджерка Анна Матвіїшина.

"На власні очі бачила ту кількість бажаючих взяти участь у цьому конкурсі. Переважно це ті люди, які живуть в Ізраїлі. Діти, підлітки. Дуже часто можна було почути українську пісню саме від тих, хто не володіє українською. Тобто, це діти, яких навчають бабусі й дідусі, які пам'ятають українське слово і спеціально для цього конкурсу готують номери", —  сказала вона.

Анна Матвіїшина розповіла про те, якою є географія учасників конкурсу: "Були виконавці з Дніпра, Києва, Ужгорода, Кропивницького, Галича, Харкова, Черкас та Херсона. Була виконавиця із Польщі. Звісно, на сьогодні найбільше учасників — це жителі Ізраїлю". 

В Тель-Авіві 24 грудня пройдуть конкурсні прослуховування, а 25 грудня в Хайфі відбудеться гала-концерт фестивалю. 

Директорка Міжнародного фестивалю української культури в Ізраїлі Олена Джейко наголосила на тому, що Міжнародний фестиваль української культури та конкурс української пісні об’єднані в одне ціле.

"Всі лауреати нашого конкурсу приймають участь у гала-концерті разом із відомими ізраїльськими співаками, вихідцями з України, а також гостями фестивалю, які приїжджають з України. Конкурс організований так само, як і багато інших професійних вокальних конкурсів. Є певні категорії. Ми починаємо із 7-8 років і закінчуємо категорією професіоналів. Ця категорія особливо цікава, адже в ній можуть брати участь і студенти музичних вишів, і молоді співаки-початківці. Водночас до нас приїзджали викладачі музичних вишів та співаки, які вже мають певний досвід виступів на сцені. Цю категорію можна вважати ще одним концертним виступом. І журі, і глядачі отримують справжнє задоволення. Є також розділення на народний, академічний та естрадний вокал", — розповіла вона.

Читайте також: "Ми бережемо наші спогади" — директорка Міжнародного фестивалю української культури в Ізраїлі

Другий секретар Посольства України в Державі Ізраїль Наталія Марікуца зазначила, що проведення фестивалю стало чудовою традицією та яскравим підтвердженням інтересу до української культури в Ізраїлі.

"Фестиваль організовується ізраїльським фольклорним театром за підтримки посольства. Його мета — популяризація української культури, поширення привабливого іміджу та позитивної інформації про Україну, а також збереження культурних традицій у рамках громади в Ізраїлі. У фестивалі щороку беруть артисти як з Ізраїлю, так і з України. Цього року у фестивалі візьмуть участь артисти Національної філармонії України – це Анатолій Юрченко, Олена Гребенюк, Вікторія Цимощук, також колектив "Терен". Загалом за минулі роки фестиваль відвідали понад 20 000 ізраїльтян. Це свідчить, що інтерес до української культури та традицій постійно зростає. У рамках фестивалю також проводиться виставка робіт української майстрині петриківського розписку Тамари Вакуленко. Вона також проведе майстер-клас", — сказала Наталія Марікуца.

Прийом заявок на Міжнародний конкурс української пісні триватиме до 25 листопада. Умови цього конкурсу тут.

Джерело: Фейсбук