Чому Україна опинилась у списку частково вільних країн – директор представництва Freedom House в Україні

Чому Україна опинилась у списку частково вільних країн – директор представництва Freedom House в Україні

Україна опинилася у списку частково вільних країн у новому рейтингу "Свобода у мережі – 2019", який склала правозахисна організація Freedom House. Що цьому сприяло, які проблеми в Україні зі свободою у мережі та якісними ЗМІ Українському радіо розповів директор представництва Freedom House в Україні Метью Шааф.

0:00 0:00
10
1x

"Freedom House – це некомерційна організація, заснована в 1941 році зі штаб-квартирою у США. З того часу в нас є деякі напрямки діяльності у сфері захисту прав людини, просування демократичних цінностей та посилення демократичних інститутів. В Україні наша діяльність така сама: ми працюємо з некомерційними організаціями, активістами, а також державою над цими питаннями", – розповів Метью Шааф.

За його словами, щороку організація публікує три звіти, один з яких – це звіт щодо свободи у мережі: "У нашому звіті ми розглядаємо ситуацію із свободою в мережі в більш, як у шестидесяти шести країнах, включаючи й Україну.  Питання, які нас цікавлять, розподілені на кілька категорій. Зокрема, йдеться про перешкоди доступу, тобто системи інфраструктури країни, вартість доступу. В Україні з цим доволі добре, зокрема, доступ до інтернету в порівнянні з іншими країнами дуже дешевий. Також доволі значним покращенням ситуації було й запровадження 3G та 4G. Окремо ми досліджуємо обмеження контенту й це сфера, з якою в України не все гаразд, відповідно до нашого звіту. Йдеться в основному про законодавчі норми, які обмежують доступ до визначеного контенту, зокрема, заборона окремих соціальних мереж. Ми вважаємо, що такі обмеження шкідливі для свободи в мережі".

Він зауважує, що не йдеться про те, що Україна не має вживати заходів щодо захисту свого інформаційного простору.

"Але для цього треба пройти процедуру щодо визначення обґрунтованості, пропорційності таких обмежень. Просто сказати, що ми вважаємо, що ці сайти шкідливі і ми їх заблокуємо не можна. В 2017 році, коли були заблоковані тисячі сайтів, не було публічних дискусій, залучення медійних експертів і підтримка з боку суспільства була не дуже високою. Це питання залишається й зараз: біля 50 % українців не підтримують блокування сайтів. І поки що ми не бачимо процесів, які б балансували інтереси країни та інтереси суспільства на самовираження", – зазначив директор Представництва Freedom House в Україні .

Цього року, розповів Метью Шааф, темою звіту організації є вплив соціальних медіа на суспільство, Україну, в тому числі й вибори: "Ми спостерігаємо, що соціальні медіа експлуатуються в державі не лише для впливу, але й маніпуляції виборчими процесами й людьми. І це було помічено не лише в Україні, а й в багатьох інших державах – 24-х з 66 країн, які ми досліджували. Використання так званих ботів та інших подібних речей особливо небезпечне під час виборів, коли вони використовуються для маніпуляції думкою людей та їхнім вибором. Також варто звернути увагу, що всі ці явища мають місце й в інших сферах життя та інших країнах. Адже всім відомо, що ці технології використовують й комерційні підприємства. І напевно українці думають, що вони можуть усвідомити, коли ними маніпулюють, проте за даними опитування Internews, опублікованого нещодавно, доволі низький відсоток дійсно це може".

Читайте також: Українці більше довіряють інтернету, ніж телевізору — пояснює експерт Internews

"Також ми вже багато років спостерігаємо за свободою преси, її якістю і тут не все також добре: з одного боку, ЗМІ дуже багато і вони виражають різні точки зору, проте з іншого боку є проблема "джинси", особливо під час виборів, є дуже великі питання до якості публікованих матеріалів, а також до журналістської етики й стандартів. Це все підриває довіру громадян до того, що пишуть чи говорять у медіа", – наголосив Метью Шааф.

Він звернув увагу, що у звіті організації є рекомендації, зокрема й для України: "Одна з них – це поліпшення прозорості політичної реклами в країні. Адже цифрова політична реклама практично не регулюється в Україні, що може бути використане для маніпулювання людьми".

З текстом звіту щодо України можна ознайомитись тут. Повний варіант звіту англійською опублікований тут.

ФОТО: сторінка Freedom House Ukraine у facebook           

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук