Результати відбору нових суддів Конституційного Суду були неочікуваними – Юлія Кириченко

Результати відбору нових суддів Конституційного Суду були неочікуваними – Юлія Кириченко

Сьогодні, 5 листопада, відбудеться спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України, на якому новопризначені судді КСУ – Галина Юровська та Петро Філюк – складуть присягу. Обрання саме цих претендентів на посади було досить неочікуваним для експертного кола, що є позитивним. Про це Українському радіо розповіла експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

0:00 0:00
10
1x

"Суддів Конституційного Суду України обирав з’їзд суддів, адже було три вакансії на посади, на які призначати мав саме з’їзд. Позитивним було те, що цього разу з’їзд суддів голосував неочікувано: раніше ми спостерігали, що прізвище майбутнього судді КСУ від з’їзду суддів було відоме, говорилося часто, що воно погоджується на Банковій. Цього разу результати були неочікувані і ми навіть бачимо, що з’їзд не спромігся обрати третього суддю Конституційного Суду. Це сталося, тому що жоден кандидат, який був номінований, не набрав більшості голосів від членів з’їзду суддів України", – розповіла Юлія Кириченко.

Щоправда, як зазначила експертка, експертне середовище негативно оцінює попередній відбір, який для з’їзду влаштовує Рада суддів України: "Ми не бачимо там реального конкурсного відбору. Спочатку податися може будь-яка особа, яка відповідає кваліфікаційним вимогам, а далі там мав би відбуватися конкурсний відбір. Але він все ж таки, на наш погляд, закритий".

"Також з’їзд суддів завжди йде, як на мене, помилковою дорогою: вони обирають суддю КСУ серед судів загальної юрисдикції. З двох призначених суддів були претензії до Петра Філюка, які стосувалися в основному невідповідності майна тим коштам, які пан Філюк мав би отримати та мав би мати на своїй посаді. Адже виділення безкоштовних земельних ділянок, як у випадку з паном Філюком, з точки зору здорового глузду виглядає нечесною інформацією. Тому маю надію, що традиція призначення судді з числа суддів загальної юрисдикції зламається, адже серед голосів цього з’їзду були й інші, не за суддів. Отже, вже є розуміння, що нам до КСУ треба професійних та чесних правників", – наголосила Юлія Кириченко.

Окремо експертка звернула увагу, що остання, третя, вакансія від з'їзду суддів буде закрита знову на позачерговому з’їзді, проте невідомо, коли він буде: "Маю надію, що в кінці року буде ще один з’їзд суддів, де вони зможуть зібрати більшість та обрати нам гідного правника на посаду судді Конституційного Суду України. На сьогодні в КСУ залишається дві вакантних посади: одна – від з’їзду суддів, інша – від парламенту. Адже, нагадаю, сам Конституційний Суд звільнив за дисциплінарний проступок суддю Шевчука, а він був призначений від парламенту. Проте поки що Верховна Рада не розглядала питання винесення в зал обрання нового судді КСУ. На мій погляд, там буде оголошений повторний конкурсний відбір".  

На XVII позачерговому з'їзді суддів України на посаду судді Конституційного Суду України було обрано Петра Філюка і Галину Юровську призначили на посаду судді КСУ. До складу Конституційного суду входять 18 суддів. Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду.

Деякі експерти заявляли, що прізвища нових суддів КСУ були відомі ще до проведення з’їзду. Проте в результаті з’їзд обрав не ті кандидатури, які, за словами активістів, були погодженими.

ФОТО: Укрінформ