Відхід з Петрівського наражає на небезпеку не лише військових, але й місцевих жителів – військовий експерт

Відхід з Петрівського наражає на небезпеку не лише військових, але й місцевих жителів – військовий експерт

Відхід українських військових із Петрівського в рамках розведення військ зовсім не закриває безпековий аспект, наражаючи на небезпеку не лише військових Збройних сил України, але місцевих жителів. Про це Українському радіо заявив військовий експерт Сергій Грабський.

0:00 0:00
10
1x

"Ситуація в Петрівському відрізняться від Станиці Луганської та Золотого тим, що ми говоримо про трошки різні виміри і співвідношення ситуації. Якщо в Станиці Луганській є природній бар’єр, який розділяє українську сторону і проросійських окупантів. Говорити про якісь зміни в оперативній обстановці було б досить складно з огляду на те, що перекинути через річку велику кількість війська було б неможливо. Там ситуація більш-менш проста. Трохи складніша ситуація у Золотому, тому що ми говоримо про ситуацію, коли є просто поле, через яке можуть пройти протилежні сторони. Тут в свої права вступає елементарна фізика, адже природа не терпить вакууму і якщо немає однієї сторони конфлікту, то на це місце обов’язково зайде інша сторона. В Петрівському ж ситуація зовсім інша, тому що ми фактично маємо відходити від районів населених пунктів. Тобто безпековий аспект не закривається зовсім і ми наражаємо на небезпеку не тільки військових Збройних сил України, але й місцевих жителів. Також туди не заходить поліція, яка відповідно до законів є озброєним формуванням, створеним на підставі законів України і не може туди зайти", – розповів Сергій Грабський. 

Він вважає, що Україна втрачає стратегічну ініціативу, яку отримала ще в 2015 році.

"І ми наражаємо на реальну небезпеку життя громадян України, які перебувають тепер в сірій зоні, адже вони не будуть ніким захищені. Військова справа має трохи іншу логіку, на відміну від політики і економіки, й відведення хоча б однієї позиції, яку займали наші хлопці, за принципом падаючого доміно має призвести до того, що ситуація у секторі зможе змінитися кардинально", – заначив військовий експерт.

В свою чергу Сергій Грабський наголосив, що можна було би прийняти таку форму ведення діалогу, як створення демілітаризованих зон, але за єдиної умови: "Якби в цю зону зайшла так звана "третя сила", яка б гарантувала безпеку всім жителям, які перебувають там. Я говорю при миротворців, але не таких як ОБСЄ, які фізично не можуть здійснити такий контроль і забезпечити гарантії безпеки громадян, які проживають у тій зоні".

Читайте також – Жданов: відведення військ в односторонньому порядку – це квиток в один кінець

Нагадаємо, 31 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що розведення військ у Петрівському розпочнеться 4 листопада за умови дотримання семиденного режиму тиші. Проте 1 листопада міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що у Петрівському 30 жовтня були зафіксовані обстріли, тому розведення сил і засобів на цій ділянці 4 листопада не почнеться.     

ФОТО: Укрінформ