Роман Олега Полякова "Крижана карусель" про Майдан: захотілося описати суто соціальний аспект

Роман Олега Полякова "Крижана карусель" про Майдан: захотілося описати суто соціальний аспект

Про свій новий роман і про химерну прозу в ефірі Радіо Культура розповів письменник Олег Поляков.

0:00 0:00
10
1x

"Попередні мої романи були достатньо підкреслено аполітичні. Там мова йшла більш про такі екзистенційні проблеми. А цього разу захотілося описати суто соціальний аспект. Майдан — це більш соціально важко і придумати. Подія, яка власне вплинула на всю країну, ми зараз відчуваємо її вплив. Мабуть, буде ще не один рік цей вплив", — наголосив письменник.

Поляков зізнається, що для нього несподіванкою стало те, що вийшла химерна проза.

"Напевно приємно, що так назвали. Якщо подивитися в контексті світової літератури, це такий варіант магічного реалізму всім відомого по творах Маркеса і інших латиноамериканців", — каже письменник.

прототипами героїв роману стали знайомі і випадкові люди.

"Частково щось я беру щось від своїх друзів найближчих, частково від знайомих, частково від якихось випадкових людей, яких в метро побачив, щось мене вразило… Підхід тут творчий і інтуїтивно-асоціативний. Завжди я сам не знаю, що буде через якусь там подію, що буде на наступній сторінці — для мене це так само загадка", — пояснив Поляков.

Письменник розповів, як  виникла ідея сюжету роману.

"Мій знайомий надіслав мені відео, де була показана, здається, Норвегія, де на величезному водоймищі вирізали коло бензопилою і запустили завдяки двигуну в рух, люди там розважалися, смажили сосиски, палили багаття, танцювали. Я подумав, що така крижана карусель не просто розвага і що з неї можна взяти значно більше".

Фото yakaboo