Почекати до весни і не купувати задешево — поради експерта, як уникнути ризикових угод із забудовниками

Почекати до весни і не купувати задешево — поради експерта, як уникнути ризикових угод із забудовниками

Співзасновниця Українського клубу нерухомості Ольга Соловей в ефірі Радіо Промінь розповіла, як уникнути проблем з забудовниками та в чому причина появи цих проблем.

Половина об’єктів житлового будівництва в Україні — ризикові. Найбільше такого житла в Одесі — понад 76%, на другому місці — Київ (55%), водночас найменше такого ризикового будівництва зараз в Харкові — (42%), і в Дніпрі (47%). Про це свідчать дослідження, які повела компанія Monitor Estate і Український клуб нерухомості.

Будинки зводять без дозволу на будівельні роботи, без ліцензії, на землях без належного цільового призначення або без кадастрового номера. Учасники будівництв у чверті випадків мають податкові борги або перебувають на стадії виконавчих проваджень. 

Співзасновниця Українського клубу нерухомості Ольга Соловей розповідає, що наразі всі процеси оформлення будівництв взагалі заморожено в очікуванні призначення нового керівника Державної архітектурно-будівельної інспекції.

"Ми не говоримо, що їх не добудують, ми говоримо про ситуацію, коли розпочато будівництво, розпочаті продажі, але немає всіх необхідних документів, дозволів, щоб проводити такі процеси. Не можна продавати, не можна будувати, поки немає всіх документів. Якщо зараз буде проводитися така активна антикорупційна політика, зараз змінюється очільник ДАБІ і впроваджено (введено в дію - ред.) навіть кілька законопроектів до весни, які мають дострахувати ці недобудови, щоб вирішити питання проблемних новобудов. До цього часу ми не рекомендували би людям купувати новобудови у таких забудовників, у яких немає всіх документів. Тому що під час перевірок виявиться, що вони не отримають їх вчасно. Більшість з них не мають права будувати на певних ділянках. Тому ми не кажемо, що ці будинки не будуть добудованими, ми кажемо, що є ризики", — говорить співзасновниця УКН.

За словами Ольги Соловей, раніше можливо було робити документи пізніше, після початку будівництва, і в цьому були задіяні низка органів.

"Ми є в тій ситуації, що зараз і дозволів не видають, і бояться брати хабарі (і це добре, що бояться), і в нас немає документів на будівництво розпочатих раніше об’єктів. Я б не сказала, що це проблема лише будівельних компаній, це проблема взагалі процесу будівництва в нашій країні", — говорить експертка.

Ольга Соловей пояснює, де можна перевірити, чи отримав забудовник весь необхідний пакет документів, перед тим, як придбати у нього нерухомість. 

"Є багато відкритих даних, наприклад, це сервіс Monitor Еstate, там все є. Ми рекомендуємо перевіряти кожен об’єкт окремо, тому ще є надійні забудовники, в яких частина проектів уже отримала документи, частина — ще ні. Ми просимо залучати юристів, дуже просимо перевіряти всі документи, але дивитися не копії, а просити посилання на ці документи, адже зараз вони є в електронному вигляді. Це кілька реєстрів, на яких можна перевірити без спеціальної юридичної підготовки — YouControl, Dom.ria, Lun", — говорить Ольга Соловей.

Вона зазначає, що своєрідний "чорний список" забудовників є, до прикладу в КМДА (для міста Києва). Також експертка радить не реагувати на низькі ціни на початку будівництва, адже це несе більші ризики, а почекати, поки об’єкт буде більш добудованим. 

Фото: Економічна правда