Навіщо створили віртуальний музей Михайла Біласа? Це перегляд надбання

Навіщо створили віртуальний музей Михайла Біласа? Це перегляд надбання

Про незвичайний проєкт — віртуальний музей Михайла Біласа говорили в ефірі Радіо Культура з кураторкою проєкту, провідною науковою співробітницею музею Михайла Булгакова Іриною Воробйовою.

0:00 0:00
10
1x

"Ідея створення віртуального музею була не моя. Я просто була запрошена в цей проєкт як куратор. І це питання в мене теж виникло. Тобто є художник, є вже реальний музей, навіщо робити віртуальний? Тому що робити віртуальний музей це як передивитися своє надбання, що ми маємо. Тому що минає час, минають контексти і деякі речі ми просто бачимо з іншої перспективи. Це дуже важливо, щоб визначити масштаб надбання культурного, яке ми маємо", — розповіла кураторка.

"Стосовно Михайла Біласа зараз вже навіть дітям буде важко пояснити, як це було можливо, що не можна було використовувати, наприклад, в ткацтві поєднання бакитного і жовтого, бо це вже був націоналізм. Чи чому не можна було троїстих музик виткати на гобелені? Чому це була майже революція?", — додала вона.

За словами Ірини Воробйової, це унікальна виставка.

"Як на мене, пан Білас дуже важливою фігурою для українського мистецтва. Тому що в його житті, в його освіті, в його зв'язках, в його творчості відобразилися головні сюжети української культури 20 століття", — наголосила вона.

Нині у віртуальному музеї (bilas.art) розміщено близько 250 відцифрованих гобеленів, килимів, серветів, живопису, графіки, оригінали яких зберігаються в колекціях різних музеїв Києва, Львова, Трускавця, Дрогобича, Коломиї, Канева та приватних колекціях в Україні. 

Михайло Білас — видатний український майстер ткацтва, художник, модельєр, експозиціонер, народний художник України, який народився 1924-го року.

Роботи Михайла Біласа. Фото Галичина