Андрій Овсієнко: суддівська зарплата не може бути єдиним фактором у протидії корупційним проявам

Андрій Овсієнко: суддівська зарплата не може бути єдиним фактором у протидії корупційним проявам

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко вважає, що суддівська зарплата не може бути єдиним фактором для унеможливлення корупційних проявів. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Сам по собі рівень матеріального забезпечення не може вирізнятися як єдиний фактор або запобіжник, який унеможливить корупційні прояви. Має бути системний підхід до забезпечення такого рівня правосвідомості, такого рівня професійної діяльності, коли питання корупційних впливів і ризиків мінімізується. Це має бути не лише висока заробітна плата, а й правосвідомість і умови, в яких працює суддя, суспільне ставлення до нього. Багато факторів чинників впливають на корупційні ризики", — сказав він.

На його думку, зарплата судді має бути тим чинником, який з одного боку захистить його соціально, тобто буде одним з складових гарантії незалежності суддів, а з іншого боку показуватиме його особливий статус у суспільстві.

"Рівень заробітної плати судді має бути реальним, який би забезпечив можливість судді, здійснюючи правосуддя, дійсно бути незалежним і почуватися незалежним. Я не буду коментувати конкретні розміри зарплати суддів, тому що на сьогодні це дуже гостре, болюче питання і всередині судової системи. Ми маємо істотний дисбаланс, який протягом двох останніх років дуже активно дискутується", — зазначив голова ВРП.

Читайте також: За останні два роки в Україні звільнили понад тисячу суддів — голова ВРП

Згідно з законодавством, Вища рада правосуддя вносить подання про призначення судді на посаду, ухвалює рішення про звільнення чи тимчасове відсторонення судді з посади, ухвалює рішення стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, а також погоджує кількість суддів у суді.