У Києві відбулася прем’єра "Конотопської відьми", яку інсценізував Богдан Жолдак

У Києві відбулася прем’єра "Конотопської відьми", яку інсценізував Богдан Жолдак

31 жовтня, 1 та 2 листопада в Київському академічному театрі українського фольклору "Берегиня" прем’єра — "Конотопська відьма" за повість Григорія Квітки-Основ’яненка. Інсценівку створив Богдан Жолдак. Про це в ефірі радіо Культура розповіла режисерка Тетяна Матасова.

0:00 0:00
10
1x

"Хотілося сказати, що світла і чесна людина може відьом не боятися. Саме про це наша вистава. А над людьми, які мають за душею певний гріх, той відьми літають. Але, не бійтеся, наші відьми будуть найдобрішими і сьогодні будуть максимально чуйними до глядача, добрими й привітними", — запевнила Тетяна Матасова.

Як до забобонів щодо ролей поставилися актори театру, режисерка сказала: "Якщо людина, актор чесно знає, яку місію він несе цією виставою, цією роллю, що він хоче сказати глядачу, як він підтримує людей і я цим хочу оновити людей після свого виходу, хай там у невеличкій ролі, хай навіть у ролі нечисті, у негативній ролі, то з такою людиною нічого особливого не трапиться. А наші актори найсвітліші, вони найфольклорніші, тому таких острахів не було. Ми знали, що ми хочемо зробити цією виставою і йшли до цієї мети, не заграючи з нечистим".

"Конотопська відьма" не просто комедія Григорія Квітки-Основ’яненка, а гостра політична сатира. І в постановці з’являться деякі паралелі із нашим часом.

"Трохи сучасного додалося і наш час теж підкреслює щось нове. Ми готували виставу так, щоб кожна людина могла щось зрозуміти і збагнути для себе", — зауважила Тетяна Матасова.

В основі постановки – повість Григорія Квітки-Основ’яненка, яку інсценізував відомий український драматург Богдан Жолдак. У головних ролях Валентин Великород, Олексій Черняк, Олександр Бригінець та заслужений артист України Анатолій Пахомов. У виставі використано маловідомі фольклорні пісні.  

фото - facebook.com/folkberehynya