Путін готовий домовлялися з Україною про газ, це перемога "Нафтогазу" — експерт

Путін готовий домовлялися з Україною про газ, це перемога "Нафтогазу" — експерт

Експерт з енергетичних питань Іван Надєїн вважає, що остання заява президента Росії Володимира Путіна свідчить про те, що керівництво "Нафтогазу" має переваги у газовій суперечці, це унікальна ситуація. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Іван Надєїн, коментуючи рішення Данії дозволити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2", звертає увагу, що європейці є "достатньо прагматичними партнерами".

''Вони, насамперед, бачать свої інтереси, а вже потім думають про інтереси України, Польщі. Якщо Росія вкладала мільярди євро в "Північний потік-2" і це будувалося, то були певні домовленості ще від початку. Можливо, вони були ще тоді, коли будувалася перша частина, яка вже давно працює. Цей проект є вигідним європейцям, туди вкладаються кошти, вони будуть отримувати додатковий, альтернативний важіль. Якщо в Україні у майбутньому буде нестабільність, у них буде можливість постачання, тому вони думають, насамперед, про себе. Для Данії це було очікуване рішення у відстроченні. Вони очікували останньої тристоронньої зустрічі у Брюсселі", — пояснив експерт.  

Надєїн зауважив, що "Україна має робити себе менш енергетично незалежною, ставати незалежною від газу. Кожен кубометр, який ми зекономимо, даватиме все менше тиску на Україну".  

Експерт з енергетичних питань наголосив, що заява президента Росії Володимира Путіна про заклик "Нафтогазу" та "Газпрому" обнулити всі вимоги у газовій суперечці свідчить про те, що Путін хоче домовлятися і це є перемогою "Нафтогазу".

"На сьогодні ми маємо унікальну ситуацію. Ми маємо ключі від "Газпрому" в Україні, бо ця остання заява Путіна засвідчила те, що за останні декілька років керівництво "Нафтогазу" дійсно зробило величезну перемогу з "Газпромом". Путін зайняв позицію "давайте домовлятися". Вперше це було проговорено з уст першої особи Російської Федерації за останні років 10", — сказав він.

Надєїн переконаний, що Україна має козир у газових переговорах.

"Наш козир у всіх цих перемовинах — це те, що у нас є найбільші резерви газу і ми готові до зупинки транзиту. "Не хочете нам давати газ, ми готові до зупинки". Це призведе до шалених збитків "Газпрому" по непоставленому газу до Європейського Союзу та до турбулентності на енергетичному ринку Європи. Також це може призвести до великого ривка цін та навіть до надзвичайного стану в енергетиці в Європі", — припускає експерт.

Зазначимо, як повідомляє Данське енергетичне агентство, Данія дозволила будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" на своєму континентальному шельфі.  

Читайте також — Юрій Корольчук: газові переговори Україні потрібно було починати ще у 2015 році

Крім того, президент Росії Володимир Путін закликав "Нафтогаз" та "Газпром" обнулити всі вимоги у газовій суперечці. За словами російського президента, "Газпром" готовий постачати газ українській стороні на нижчою ціною, ніж вона платить по реверсу. Для цього Україні необхідно обнулити взаємні претензії щодо газової суперечки.

Нагадаємо, 28 жовтня відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів щодо довгострокового транзиту газу через Україну після 2019 року.

На фото — будівництво "Північного потоку-2", Аnton Vaganov (Reuters)