Якість вакцин не залежить від країни-виробника — експертка дитячого фонду ООН

Якість вакцин не залежить від країни-виробника — експертка дитячого фонду ООН

Якість вакцин зовсім не залежить від країни-виробника, наголошує медична експертка дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ і лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова. Про це вона сказала в ефірі Радіо Промінь.

Україна — на 94-му місці зі 195-ти за здатністю протистояти потенційній епідемії, стверджують автори звіту Global Health Security Index. Спроможність протистояти епідеміям оцінювали за 140 параметрами, але середній показник у світі сягнув лише 40 балів (зі 100). Український індекс — 38.

Катерина Булавінова, медична експертка дитячого фонду ООН і лікарка-інфекціоністка, розцінює це місце в рейтингу як певний сигнал.

"Ми вже третій рік живемо в умовах спаху кору і у нас зараз дуже несприятлива ситуація по дифтерії. Тому для нас це є доволі практичною оцінкою. Якщо до людського життя ми ставимося з великою цінністю, то, на мій погляд, хотілося б посісти місце повище, як для країни всередині Європи", — говорить лікарка.

Фото: Катерина Булавінова/ZIK

На думку експертки, в контексті імунізації важливою є ефективна комунікація, оскільки це про зміни у поведінці великої кількості людей одночасно.

"Коли мова йде про пандемію або про спалах епідемії, ми хочемо, щоб люди терміново змінили щось у своїй поведінці, наприклад, вакцинувалися, чи щоб всі почали мити руки. Тому комунікація є достатньо ефективним ключем. Така комунікація в Україні ускладнена, оскільки є недовіра до державних інституцій. Хоча зараз є безпрецедентно високий рейтинг у політичних еліт, і мені здається, що це могло би насправді якимось чином змінити ситуацію", — говорить Катерина Булавінова.

Однак готовність громадян прислухатися і реагувати неоднозначна.

"Цікаво, як спеціалісту, в цій ситуації по дифтерії спостерігати поділ на тих, хто шукає можливості вакцинувати себе і свою родину, і на тих, хто сидить і роздумує — справжній це спалах чи ні. Мені здається, це ще й про проактивну позицію самої людини, бажання її себе і свою сім’ю захистити всіма доступними способами", — акцентує лікарка.

Читайте також: Дифтерія в Україні. Чи є причини для паніки — розповідає експерт

Щодо тих вакцин, які нині є в наявності, експертка пояснює, що в Україну поставляються вакцини від UNICEF, які достатньо високої якості, є вакцини, привезені з Індії і кваліфіковані ВООЗ.

"Дискусія про країну-виробника видається дуже дивною, оскільки якість вакцин зовсім не залежить від країни, а залежить від того, чим регулюється її виробництво, як воно влаштоване, якими міжнародними регуляторами можна підтвердити високу якість. Тому ця дискусія не про країну-виробника, а про якість виробництва. В даному випадку, гарантом якості виступає ВООЗ, у нас немає причин їм не довіряти", — переконує Катерина Булавінова.

Станом на 29 жовтня цього року в Україні було зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них - 18 у жовтні місяці. 5 хворих з діагнозом "дифтерія" зареєстровано у Закарпатській області, 2 випадки в Києві та 1 випадок в Тернопільській області. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції. Також 29 жовтня повідомили про третій випадок підозри на дифтерію у Києві.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби — 3-10 днів. Дифтерія може викликати такі ускладнення: блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ураження нервової системи та легеневу інфекцію.

Фото: Pixabay