Експерименти над тваринами: чому зоозахисники протестують біля Ради?

Експерименти над тваринами: чому зоозахисники протестують біля Ради?

Сьогодні біля Верховної Ради протестували активісти-зоозахисники. Акція була спрямована проти законопроекту №0897, ініціювала її громадська організація "Єдина планета". Про ймовірні загрози у разі ухвалення документа в ефірі Радіо Промінь розповіла юристка, представниця організації "Єдина планета" Катерина Сорока.

Активісти переконані, що під виглядом дерегуляції народні депутати хочуть дати добро на безконтрольні експерименти над тваринами. Документ підтримав Комітет з питань освіти, науки та інновацій, незабаром його винесуть на розгляд в сесійну залу. 

Про загрози, які несе собою цей законопроєкт, розповіла Катерина Сорока — юристка, членкиня ГО "Єдина планета":

"Законопроект нас рухає в зовсім протилежний бік від гуманності. Наразі зоозахисники випадково потрапляють до деяких віваріїв, які є при ветеринарних учбових закладах та наукових закладах, і просто жахаються від тих умов, у яких утримуються тварини, від того безконтрольного використання тварин для експериментів, яке вже зараз відбувається в Україні. На фоні цього нам пропонується законопроект, який, по-перше, скасовує необхідність отримання дозволу Міністерства освіти на проведення експериментів, по-друге, розширює коло суб'єктів, які матимуть право проводити такі експерименти, та покладає повністю відповідальність за організацію проведення експериментів на таких суб’єктів. Це означає, що вони не будуть підзвітні або підконтрольні будь-яким органам чи установам. Це несе в собі ризики того, що у випадку комерційної доцільності гуманністю до тварин будуть жертвувати".

Активісти вимагають впорядкувати цю сферу, впровадити європейські стандарти до подібних лабораторій і взяти це питання під контроль замість недоречної дерегуляції. Для цього працюють з народними депутатами в комітетах, та просуваються в цьому ключі. Саме тому появу законопроекту помітили одразу і були його несподіваною появою здивовані, адже його навіть не подали на розгляд екологічному комітету.