Конгресменів, які хочуть визнати "Азов" терористами, слід запросити на Донбас — політолог

Конгресменів, які хочуть визнати "Азов" терористами, слід запросити на Донбас — політолог

Як Україні реагувати на спробу американських конгресменів визнати один з підрозділів Нацгвардії терористичною організацією? Чи правильною є нинішня реакція влади та звідки йде початок цієї акції? В студії Радіо Промінь відповіді на ці запитання дає політолог-міжнародник Віктор Каспрук.

Напередодні у фракції "Слуга народу" ініціювали підписання звернення до Палати представників Конгресу США щодо окремого загону спецпризначення "Азов" і в цьому зверненні, зокрема, сказано, що спроба назвати один з офіційних підрозділів Нацгвардії України терористичною організацією "лягають важким тягарем на вашу совість і з болем відгукуються в серцях українських військовослужбовців, ветеранів і добровольців, які брали участь у війні на Донбасі і продовжують захищати незалежність України від російської агресії". Документ запропонували до підписання іншим депутатам.

Політолог-міжнародник Віктор Каспрук вважає, що реагувати на такі заяви потрібно швидко, оперативно і конструктивно.

"Загалом реакція української влади правильна, хоча я би додав тут одну істотну річ. Треба внести конструктивне доповнення, яке може змінити ситуацію, принаймні, почати її вирівнювати. Тобто запросити всіх конгресменів, які підписали цю петицію, відвідати Україну і побувати на Донбасі в районах бойових дій. І їм просто більш стане зрозуміло, що таке "Азов", що таке інші добровольчі бригади, як готуються і як воюють "Азов" і інші підрозділи українських військ", — пропонує політолог.

Він наголошує, що Росія вміє в багатьох країнах світу створювати своє лобі. 

"Скоріше за все, в конгресі є кілька конгресменів, які лобіюють, прямо чи опосередковано, інтереси Росії, і саме вони змогли організувати таку петицію. Україна має діяти більш потужно, наступнально на міжнародній арені, чого, на жаль, досі не прослідковувалося", — вважає експерт. 

Він також застерігає, що подібні листи можуть бути в руслі підготовки до наступних президентських виборів у Сполучених Штатах, і Україну в цьому, ймовірно, починають використовувати.

Ветерани полку "Азов" вчора пікетували Міністерство закордонних справ справ з вимогою засудити ініціативу американських конгресменів прирівняти їх до терористів. З такою ж вимогою бійці звернулися і до президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що 40 членів палати представників США звернулись до держсекретаря Майка Помпео з пропозицією внести полк "Азов" та дві праворадикальні організації в Європі до списку іноземних терористичних організацій.

Керівництво полку "Азов" звернення американців назвали нічим іншим як інформаційною атакою на Україну, її суверенітет та державну безпеку, і заяву про те, що "Азов" роками рекрутує, тренує і радикалізує американських громадян в полку назвали нісенітницею. Новобранцями до цього підрозділу беруть тільки громадян України, і жодного громадянина США на службі в полку не було — кажуть в "Азові".

Фото: Вчасно