"Зелені закупівлі": які їх критерії і як вони допомагають державі заощадити

"Зелені закупівлі": які їх критерії і як вони допомагають державі заощадити

Що означає термін "зелені закупівлі". Це закупівлі за європейськими екостандартами із застосуванням спеціальних вимог до заходів із захисту довкілля. Вони проводяться не лише в ЄС, а в Україні. Які переваги "зелених закупівель"? Які їх критерії? Як "зелені закупівлі" допомагають заощаджувати державні гроші, в ефірі Радіо Культура розповіла Світлана Берзіна, президентка всеукраїнської громадської організації "Жива планета".

Цей термін започаткували десь в середині 90-их, першим почав його застосовувати ЄС. Потім цей тренд підхопили економічно розвинуті країни Азії – Японія, Південна Корея, Китай. Мова йде про те, що держава закуповує більш екологічні товари і послуги, тим самим держава інвестує в розвиток ресурсоефективних і більш чистих
технологій виробництва.

"Заощадження здійснення за рахунок того, що ми, по-перше, закуповуємо, більш ресурсоефективні речі, якщо йдеться, наприклад, про споживання енергії чи води. Або якщо йдеться про будматеріали, то йдеться про використання вторинних матеріалів, шлакові матеріали, наприклад. Ще такий аспект екологічності – довготривале застосування. Тут одразу підтягується аспект якості. Тобто купуємо якісне для того, щоб використовувати і цей продукт не ставав відходом через 3 роки, а він міг слугувати нам 20 чи 10 років", – розповідає Берзіна.

Якщо говорити про економічний ефект, то це ресурсоефективність і вартість життєвого циклу. Також варто зважати на безпекове питання.

"Тобто екологічні товари і послуги мають поліпшені характеристики щодо здоров’я і довкілля. А довкілля принципом бумерангу впливає на нас. І соціальний ефект, тобто користувачі послуг, соціальні верстви населення. Для кого ми закуповлюємо? Для шкіл, дитячих садків, лікарень, для державних службовців? Такі закупівлі більш якісні щодо впливів на здоров’я користувачів. Вони строюють більш сприятливі комфортні умови, більш безпечні. Ми маємо такий опосередкований ефект – це турбота про людину, зменшення видатків на лікарняне", – каже президентка всеукраїнської громадської організації "Жива планета".

Вона звертає увагу, що йдеться не лише про екологічні товари.

"Можна розглядати одну характеристику – вироблено з макулатури. Закупляється те, що вироблено в вторинної сировини. Такий підхід теж зараховують до категорії "зелених" закупівель. Але зараз надається перевага багатокритеріальному підходу", – зазначає Світлана Берзіна,

За її словами, в Україні лише починають проводити "зелені закупівлі".

"Багато що було зроблено в рамках проектів технічної підтримки за рахунок ЄС. Зараз планується новий етап, новий раунд розвитку цих проектів технічної допомоги. Але ми маємо на сьогодні методичні рекомендації – як екологічно закуповувати ті чи інші екологічні товари чи послуги. Є розроблена типова технічна специфікація, забезпечується супровід замовників. Поки що дуже повільно. Але певний поштовх буде десь через півроку, тому що нещодавно був підписаний "Закон про публічні закупівлі" нової редакції. Це, як кажуть експерти, друга закупівельна революція. Закон чітко визначає, що таке екологічні характеристики, чим вони мають бути підтверджені. Підтвердження має надаватися органами, які мають відповідну акредитацію. І головне – оцінюється пропозиція не за ціною, а вартістю життєвого циклу", – пояснює вона.

 фото - pixabay.com