Вирушаємо на шопінг: як не витратити зайвого – радить експерт

Вирушаємо на шопінг: як не витратити зайвого – радить експерт

Як вирушаючи на шопінг не витратити багато грошей та не зловитись на гачок маркетологів Українському радіо розповів сімейний й фінансовий радник, партнер сервісу планування фінансового життя "iPlan" Василь Матій.

0:00 0:00
10
1x

"Досить вагомий відсоток кошика українців займають продовольчі товари, але якщо взагалі говорити про культуру споживання, шопінг, то дуже важливо розуміти, які витрати для нас є обов’язковими, зрозумілими, природними, йдеться про ті ж продукти харчування, а які є емоційними. Тому що емоційні витрати мають місце у будь-якої людини, але важливо, щоб вони були, так би мовити, узаконені", –  роповів Василь Матій. 

За його словами, на початку шопінгу в ідеалі варто знати, що ми будемо купувати: "І якщо це є важливі, об’єктивно необхідні товари, то питань немає – ми маємо список і просто їх купуємо. Але також важливо кожному мати можливість дозволити собі й емоційні покупки, просто їх треба певним чином узаконити. Адже навіть науково доведено, що від того, зо ми купуємо те, що нам подобається, людина отримує задоволення. Але кожному варто розуміти, що це за категорія товарів, які є емоційними, адже під цю категорію може потрапити будь-що. Коли ми розуміємо, що ж це за категорія особисто для нас, то вводимо для себе податок. Купуючи, наприклад, гарні червоні туфлі, вводимо для себе податок 10-15 %. Якщо вони коштують 1500-2000 гривень, то ми собі додатково виділяємо 300 гривень і переказуємо їх на якийсь заощаджувальний рахунок. Таким чином ми й отримали задоволення від покупки, й заощадили собі якусь суму грошей".

"Коли ми потрапляємо на територію торгового центру, проти нас починає працювати потужна машина маркетологів, тому, аби не витратити зайвих грошей, варто складати список покупок. Крім того, в магазинах враховано все: музика, яка грає, світло і т.д. Відомо, що більшість людей є правшами з середнім зростом в 170 см, тому всі найдорожчі товари будуть розташовуватися саме на цьому рівні. Відтак не лінуйтеся присісти і подивитись на товари нижче", – радить експерт.

Читайте також: Вже майже 20 років українці витрачають на харчування половину свого бюджету – соціолог Людмила Черенько

Також він розкриває й секрети розташування товарів у торгових рядах: "Якщо ви помічали, то всі найнеобхідніші товари, наприклад, бакалія, молочні продукти, знаходять в самому кінці торгового ряду – це робиться для того, щоб поки ми туди дійдемо, нам начіплялась на руки велика кількість інших товарів. Також в гарних мережах зазвичай спокусливо пахне випічкою, що сприяє покращенню нашого купівельного настрою".

"Обережним варто бути й щодо акцій: ціна продукту може бути завищеною і ціна з акцією навіть не досягає рівня вартості аналогічного товару такого ж виробника. Тому до акцій треба ставитись змістовно і порівнювати їх з вартістю аналогічної продукції схожого виробника", – розповів Василь Матій.

Також експерт звернув увагу й на самі приміщення ТРЦ, які можуть стимулювати до додаткових покупок: "Щодо самих торгових центрів, то прошу звернути увагу на температурний режим: він завжди буде комфортним, сприятливим і заохочуватиме довше знаходитися в приміщенні. Цей стан комфорту і спокою дозволяє людині втратити тривожність і більш прихильно реагувати на те, що вона бачить, звертати вагу на деталі, що може схилити її до нових потенційних покупок".     

Нагадаємо, за даними цьогорічного дослідження Державної служби статистики в середньому споживчі грошові витрати українців становлять 8036 гривень на місяць. З них на харчування йде майже половина суми – 3600 гривень, 14 % припадає на оплату послуг, а 31 % - на непродовольчі товари. Найменше – 140 гривень на місяць – витрачається на відпочинок.

ФОТО: pixabay