Все, що треба знати про лоукости: підводні камені, пошук квитків та вибір місць

Все, що треба знати про лоукости: підводні камені, пошук квитків та вибір місць

Як лоукостери заробляють на доплатах за додаткові послуги та як обійти "підводні камені" дешевих авіаліній? І головне: де і як знайти найдешевші квитки? Про це в ефірі Українського радіо розповіла авторка YouTube-каналу про бюджетні мандрівки "Все по 30" Марія Себова.

0:00 0:00
10
1x

У чому принципова різниця між різними авіакомпаніями?

Авіакомпанії можна поділити на дві категорії: регулярні, класичні авіакомпанії, до яких ми звикли. Зазвичай це великі національні перевізники. А є лоукости, які зараз активно заходять на український ринок. Найкраще те, що їх стало досить багато і вони конкурують між собою, що є плюсом для пасажирів. Адже квитки є дешевшими, вони намагаються підтримувати сервіс.

У разі вибору між регулярними авіарейсами та лоукостами вже залежить від того, як далеко ви летите, чи є у вас якісь пересадки тощо. Є плюси й там, і там. Якщо летіти кудись у Європу, то я зазвичай обираю лоукости, бо вони швидкі, комфортні й набагато дешевші.

Якими є підводні камені лоукостів?

Лоукости здебільшого продають дешеві квитки. За акціями можна з України полетіти у Польщу за 5 євро. 4, 88 — це найменша сума, яку я бачила. Зазвичай, коли акція, то всі кидаються придбати квиток. Проте купити за дешевою ціною реально можливо. Я це робила неодноразово. 

На чому намагаються заробляти лоукости? Вони заробляють на багажу. Повністю весь багаж платний. За нього треба доплатити.

Раніше всі подорожували без валізи, яку здавали в багаж, а брали із собою маленьку валізу в ручну поклажу. Це було безкоштовно. Зараз усі лоукости змінили правила. Вони безкоштовно дозволяють із собою взяти лише маленький рюкзак висотою до 40 сантиметрів. А за маленьку валізу треба теж доплатити, її можна здати в багаж або взяти в пріоритетну посадку. Насправді нікому цей пріоритет не потрібен, усі її купують тільки для того, щоби можна було взяти другу одиницю ручної поклажі із собою. Це буде валіза. З лоукостами найдешевший спосіб узяти із собою маленьку валізу — це взяти її на борт із пріоритетною посадкою.

Тобто лоукости заробляють на валізі. По-друге, під час купівлі авіаквитка вони будуть дуже активно пропонувати обрати конкретне місце в літаку. За це потрібно десь 3–4 євро доплатити. Тут взагалі треба розуміти, як обійти цю систему. Я пояснюю: окрім квитка насправді ви не мусите нічого платити. Там зазвичай дуже дрібним шрифтом десь прихована інформація, що ви можете натиснути кнопку "ні, я не хочу брати собі місце". Це все є. Треба розуміти, що його можна не купувати. Головне знайти цю магічну кнопку, щоби пройти далі й не докуповувати собі місце.

Лоукости здійснюють ще одну схему: якщо ви подорожуєте вдвох, то вони вас саджають окремо, одного на початку літака, іншого — наприкінці. Звичайно, усі, хто подорожує парами, хочуть сидіти разом. Це їх змушує докуповувати місця. Проте на практиці дуже багато людей уже в літаку просто міняються місцями, всі якось вирішують це питання.

Якщо підрахувати вартість за багаж, вибір місць і порівняти з більш комфортабельними лініями, то чи не буде ця вартість однаковою?

Як показує досвід, то ні. Вартість квитки на лоукост може дуже сильно різнитися на одні й ті ж самі рейси. Наприклад, "Київ-Берлін". У вівторок вартість квитка 20 євро, а на п’ятницю — 100 євро. Тут треба розуміти схему роботи лоукостів. У регулярних авіакомпаній треба купувати квитки максимально завчасно, тоді є можливість, що вони будуть дешевшими. У лоукостів найдешевші варіанти зазвичай у проміжок часу 90-45 днів до подорожі. Тобто півтора місяці до подорожі — це найдешевші варіанти. Чому? Бо за три місяці до певного авіарейсу авіакомпанія дивиться на попит щодо конкретного рейсу. Бачить, що на якийсь рейс попит високий, тоді вони піднімають ціну. А на інший рейс, наприклад, у понеділок, ніхто не хоче летіти. Попит дуже маленький, тому вони знижують ціни. Залежно від заповнення, від того чи популярний рейс, чи високий сезон. Якщо дивитися календарі їхніх цін, то можна знаходити дуже бюджетні варіанти й туди, і назад. Треба погратися з цим.

Які чинники для вас є найважливішими під час вибору перевізника?

Багато хто думає, що коли це лоукост, якщо дуже дешеві квитки, то це небезпечно, літаки — погані. Тут треба розуміти, що насправді все навпаки й цьому є пояснення. Чому? Лоукостам невигідно тримати старі літаки, вони намагаються купувати нові й за п’ять років їх перепродавати. Чому? Бо вони не хочуть обслуговувати літак. Ті, хто має авто, розуміють: чим старіша машина, тим більше треба вкладатися в його обслуговування, тим більше потрібно ресурсів. Є офіційні міжнародні рейтинги авіакомпаній, у який йдеться про те, у кого найстаріші літаки, а в кого — найновіші. У лоукостів літаки найновіші.

Де і як можна купити ці дешеві авіаквитки?

Є різні пошуковики, які допомагають сформувати маршрут. У кожному з цих агрегаторів, яких насправді дуже багато, можна обирати не конкретну дату й конкретний напрямок (якщо ви ще не знаєте куди й коли летітимете). У графі "виліт" ставите "Київ", а у графі "куди" ставите "anywhere", "куди завгодно". Цей пошуковий механізм знайде найдешевші варіанти з прямими перельотами на різні дати. Тоді можна собі підбирати. На офіційних сайтах будь-якого лоукоста є спеціальна вкладка, яка називається "календар низьких цін" (іноді "пошук тарифів"). Його треба знайти. У когось він на видному місці, а в когось він прихований. Там теж можна знайти дешеві квитки за цією з технологією.

Що з багажу можна брати із собою в салон літака, а що — у валізу? Чого взагалі ми не маємо брати під час подорожі літаком?

У валізу, яку здаєте в багаж, не можна класти Power Bank, тобто зарядні механізми. Це можна брати із собою в літак. Якщо ви забудете й покладете у валізу, то її розкриють і будуть це діставати. Це правила безпеки, які не можна обходити. Те, що не можна брати із собою в ручну поклажу, — це  манікюрні ножиці, усі гострі предмети, рідини об'ємом понад 100 мілілітрів, усю косметику та шампуні треба переливати в маленькі ємкості. Це все перевіряється. Пусту пляшку чи термокружку можна брати з собою у салон літака. 

На фото: Марія Себова. Джерело: mistoditey