Соцмережевий етикет для батьків: чи можна викладати фото дитини в інтернет

Соцмережевий етикет для батьків: чи можна викладати фото дитини в інтернет

Кандидат психологічних наук Діана Дроздова та очільник київської юстиції Станіслав Куценко дискутували в ефірі Радіо Культура про те, чи можуть батьки викладати фото дітей в інтернет та на що це може вплинути.

0:00 0:00
10
1x

Психологиня Діана Дроздова вважає викладання або невикладання фото дитини в інтернет перш за все питанням етики.

"Якщо сьогодні ми говоримо про те, що дитина – це особистість, то ми маємо спитати у цієї особистості, чи є в неї бажання, щоб її батьки користувалися її фото. Звісно, тут є питання віку, певних особливостей. Сьогодні з’являється таке поняття, як соцмережевий етикет для батьків. Він передбачає право дитини обирати, чи можуть її батьки викладати її фото, – розповіла психологиня. "Деякі батьки не вбачають в цьому проблеми, і це їх вибір. Але є багато психологів, спеціалістів, соціальних працівників, які можуть пояснити батькам, чому цього не варто робити, або принаймні порадять не поспішати і розкажуть, які фото краще не викладати у соцмережі".

За словами Діани Дроздової, є ряд саме психологічних причин, з яких небажано викладати фото дитини в інтернет.

"Ми захищаємо дитину, по-перше, від "чорного глазу". По друге, є певні дослідження, які показують, що у дитини формується певна цифрова особистість. Тобто коли дитина виростає, про неї вже складений у соцмережі певний образ, і вона дійсно може не відповідати цьому образу. Окрім цього, дитина може стати об’єктом знущань своїх однолітків. Адже мамі може здаватися, що це фото дуже миле, "няшне". А для інших дітей це тема для насмішок", – переразувала психологиня.

Так, за її словами, через викладення фотографій дитини у соцмережі у дитини може сформуватися три різних образи: самої дитини, дитини, як вона виглядає на думку батьків, та дитини, якою її бачить суспільство. Тому дуже важливо, щоб дитина сама обирала фото, на яких вона, на її думку, найкраще виглядає, вважає Діана Дроздова.

Очільник київської юстиції Станіслав Куценко додає, що вчителі або сторонні люди мають отримувати дозвіл від батьків на публікацію фотографій їхніх дітей, аж доки дитині не виповниться 16 років.

"У той же час за законом батьки можуть це робити, тому що до досягнення дитиною повноліття за дитину несуть відповідальність батьки, відповідно, вони можуть розпоряджатися її фотографіями, – зазначає Станіслав Куценко. – Але відомі випадки, коли під іменами та фотографіями інших дітей створюються фейкові акаунти в соцмережах і від їхнього імені ведеться листування. Від цього ніхто не застрахований. Єдине що я можу порадити – підписувати фотографії або додавати до них водяні знаки. Але це рідко хто робить".

Діана Дроздова додала, що батьки можуть наразити дитину на небезпеку, необдумано викладаючи фотографії в інтернет.

"Ми не просто викладаємо фото – ми ще й розміщуємо геолокацію, вказуємо місце, де ми з дитиною зараз перебуваємо. Ми показуємо її в дії – які вона відвідує гуртки, які в неї хобі. І все це може привернути до неї увагу шахраїв або людей з недобрими намірами. Тому треба дуже добре думати про те, яке фото ми викладаємо, який зміст це фото несе", – наголошує психологиня.

Окрім цього, інформацію, яка хоч раз була в інтернеті, дуже важко видалити, і дитячі фото, окремі пости можуть сильно вплинути на майбутнє дитини.

"Спеціалісти можуть знайти будь-яку інформацію, яка коли-небудь була в інтернеті. Потрібно подумати про майбутню кар’єру дитини, її майбутні стосунки. Як ця інформація може вплинути на її майбутнє?" – задається питанням психологиня.

Підсумовуючи, Діана Дроздова зазначила, що соціальні мережі – це наше сьогодення, від якого ми не можемо відмовитися. Але можливо обмежити це, можна ввести правила етикету, а також спілкуватися зі своїми дітьми і приходити з ними до спільного рішення.

Фото pixabay.com