Що робити, коли проти вас скоїли злочин — пояснює адвокат

Що робити, коли проти вас скоїли злочин — пояснює адвокат

Кожен може потрапити в надзвичайну ситуацію. Поліція не завжди правильно реагує на правопорушення. Як правильно захистити свої права та довести справу до логічного завершення? Про це в ефірі Українського радіо розповіла адвокат, кандидат юридичних наук Лариса Криворучко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що робити, коли проти людини скоїли злочин?

— Якщо особа вважає, що її права порушені саме за вимогами Кримінального кодексу України (там перерахована вся кримінально-правова кваліфікація), то особа має право заявити про скоєння щодо неї та взагалі щодо скоєння кримінального правопорушення. Процесуальний порядок визначений Кримінальним процесуальним кодексом. Це передбачає 214 стаття Кодексу, яка говорить про те, що особа подає письмову чи усну заяву про скоєння злочину, кримінального правопорушення, і відповідно працівники правоохоронних органів, прокуратури зобов'язані відреагувати невідкладним внесенням відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань (максимально протягом доби) та невідкладно розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства.

Відтак тільки після того, як дану заяву зареєстрували, починається певна перевірка. Так зване досудове розслідування. Однак не завжди так виходить. Незрозуміло у зв’язку з чим правоохоронні органи вчиняють бездіяльність та не реєструють у відповідний процесуальний порядок такі заяви. Відповідно досить велика кількість громадян позбавлена права на досудове розслідування.

Хто може бути заявником? 

— Необов'язково заявником є особа, проти якої скоєно злочин. Якщо ви, наприклад, є свідком якогось теоретичного кримінального правопорушення, ви також маєте право подати заяву. Правоохоронні органи зобов'язані відреагувати — зареєструвати відповідну заяву та почати досудове розслідування. Без реєстрації відповідної заяви проводити будь-які перевірки, які, на жаль, де-факто зараз проводять, незаконно.

Якщо є шахрайські дії, то це правопорушення часто не розкривається. Дуже часто правоохоронці намагаються не брати заяву, вмовляють не робити цього. Як досягти того, щоб заява була зареєстрована?

— Є декілька способів. Якщо, наприклад, людина бачить, що скоюється кримінальне правопорушення, то вона має право зателефонувати за телефоном 102, викликати слідчо-оперативну групу. За лінією 102 не можуть не відреагувати. Однак завжди, крім особливо тяжких злочинів, усе ж таки присилають патрульних.

У патрульних немає тих обов'язків, які є в слідчого та слідчо-оперативної групи. Патрульні відписуються певними рапортами тощо. В такому випадку треба казати: "Пришліть для фіксації та написання заяви про вчинення кримінального правопорушення слідчо-оперативну групу". У неї є повноваження, в інших патрулів — немає. Відтак СОГ приїжджає, особа розповідає, що трапилось і подає заяву, це реєструється, дається відповідний талон і після цього починається досудове розслідування.

Я завжди раджу реєструвати заяву в канцелярії. Громадяни приходять на прийом до керівництва, слідчих, інших уповноважених від правоохоронних органів осіб. Я завжди рекомендую спілкуватись не усно. Люди мають право фіксувати на мобільні телефони, знімати на відео. Треба завжди здавати свої звернення письмово до канцелярії. Вимагати ставити на контроль ті чи інші справи. Після того, як люди подали заяву, я завжди раджу подавати дані заяви в подвійному екземплярі: один ми здаємо до канцелярії відповідного органу, на вашому ж екземплярі роблять позначку про вхідний реєстраційний номер та інші реквізити, згідно з інструкціями діловодства.

Після того, як протягом доби правоохоронці не відреагували, особа має право скаржитися до слідчого судді на бездіяльність відповідної уповноваженої особи для того, щоб суд, слідчий суддя відреагував та зобов’язав розглянути заяву, зареєструвати та внести відомості до ЄРДР. Судових відмов досить мало. Правоохоронці не мають права не реєструвати. Це їхній обов'язок.

Якщо заява вже є в ЄРДР, чи можуть її якось проігнорувати?

— Безумовно є такі випадки. Усі права в людини виникають із того моменту, коли в особи з'являється процесуальний статус. У даному випадку ми розмовляємо про потерпілого. Кодекс зазначає, що після того як особа подала заяву й зазначила, що проти неї скоєне кримінальне правопорушення, вона заявила, що її права порушено. Відповідно вона є потерпілою. Однак деякі правоохоронці не хочуть працювати якісно, не хочуть розслідувати його через якісь причини.

Для того, щоб особа мала право заявляти клопотання, захищати свої права, вона повинна мати певний процесуальний статус. Для того, щоб правоохоронців направити в певне русло, щоб в особи були процесуальні права, вона може подати окрему заяву — усе реєструється через канцелярію, а не в слідчого. Саме з цього моменту людину визнають потерпілою, вручають пам'ятки, роз'ясняють процесуальні права. Відтак особа має право подавати заяви, будь-яке клопотання про допит, слідчі дії, витребовування інформації чи доказів тощо.

Подали заяви, усе зафіксовано. Що далі?

— Безумовно слідчі зобов'язані здійснювати досудове розслідування, щоразу інформувати потерпілого про певні ключові моменти. Потерпілий має право щоденно подавати заяви, клопотання, має право знайомитись із матеріалами кримінального провадження. Він має рівноцінні процесуальні права з іншими особами.

Що робити, коли правоохоронці все-таки бездіють?

— Можу рекомендувати звертатись із заявами про вчинення кримінального правопорушення правоохоронцями до Державного бюро розслідувань. Одразу не щодо слідчого, а одразу щодо безпосереднього керівника, начальника райвідділу, керівника слідства та слідчого. У даний момент я би рекоментувала звернутися й до депутатів, щоби справа потрапила на контроль. Варто залучати представників ЗМІ та громадські організації. Ці засоби захисту не передбачені Кримінальним процесуальним кодексом, однак вони в даний момент діють. Коли правоохоронці розуміють, що будуть відсторонені від посади, тільки тоді вони працюватимуть. Контроль, розголос та заяви про злочин, вчиненого правоохоронцями — це єдине, що може стати важелем вашої справи.

На фото: зліва — Лариса Криворучко, справа — ведуча Наталія Парака.