"Управління емоціями – марафон, а не спринт": що таке емоційний інтелект та як його розвинути

"Управління емоціями – марафон, а не спринт": що таке емоційний інтелект та як його розвинути

Ірина Глущенкова, сертифікована бізнес-тренерка, розповіла, що таке емоційний інтелект та як вибудовувати стосунки з людьми, керуючи власними емоціями.

Емоції народжуються в мозку

Зазвичай коли ми говоримо про емоції, хочеться покласти руку на серце, адже виникають асоціації  саме з серцем і душею. Хоча насправді руку треба покласти трохи вище, на голову. Тому що мозок – це місце, де живуть наші емоції. Раніше їх пов’язували винятково з лімбічною системою, зараз науковці кажуть, що не все так просто і вони народжуються у різних структурах мозку. Але це точно про головний мозок.

 

Емоційний інтелект – це "про мене" і "про інших людей"

Про що ж йдеться, коли ми говоримо про емоційний інтелект? Тут ідеться про дві важливі складові: перша – "про мене", а друга – "про інших людей".

"Про мене" – це перша частина – усвідомлення і розуміння своїх емоцій, друга частина – контроль своїх емоцій.

У складовій "Про інших людей" так само йдеться про усвідомлення і розуміння емоцій інших – це третя частина, а також, четверта частина – про вміння використовувати ці знання для побудови якісних відносин, якісних стосунків з іншими людьми у сім’ї, команді, спільноті.

 

Що таке усвідомлення та розуміння емоцій?

Самоусвідомлення та розуміння емоцій варто розділяти.

Усвідомлення – це вміння співвіднести ті тілесні відчуття, якими емоція знаходить відображення у нашому тілі, з нашим "емоційним словником".

Розуміння емоцій – це вже про причинно-наслідкові зв’язки, що саме викликало цю емоцію, що стало тригером.

 

Контроль емоцій неможливий без їх усвідомлення

Емоції є корисним інформаційним ресурсом, і з цієї точки зору ми не будемо ділити їх на гарні й погані. Якщо ви відчуваєте до когось або чогось відразу, вміння це чесно сказати самому собі – дуже корисне. Тому що саме з цього починається вміння керувати емоціями, а точніше своїми поведінковими реакціями.

Усі ми хочемо управляти емоціями. Але факт у тому, що без усвідомлення і розуміння контроль неможливий. Усвідомлення емоцій дозволяє нам обрати іншу поведінкову реакцію, не імпульсивну. І усе це вже може вплинути на вашу якість стосунків з іншими людьми.

 

Потрібно постійно тренувати "м’яз" управління емоціями

Управління емоціями  – це марафон, а не спринт. Самоконтроль і управління емоціями подібні до м’язу, який ми тренуємо. Якщо ми починаємо використовувати цей м’яз без тренувань, ми можемо отримати травму. Так само в житті, в комунікаціях, у стосунках ми можемо отримати зовсім не той результат, на який очікували.

Тому якщо ми хочемо контролювати емоціями, ми маємо над цим працювати, і ми маємо це робити ДО того моменту, коли ми хочемо ними контролювати. Тобто постійно.

 

Які є лайфхаки для контролю емоцій?

Перший крок до контролю емоцій – назвіть емоцію. Встановіть "лейбл" на емоцію. Коли ви в голові починаєте шукати лейбл до цієї емоції, у вас у мозку спрацьовує перемикач з нижчих структур головного мозку на вищі. Таким чином не виникає оця імпульсивна реакція.

Другий крок – відчуйте, де ця емоція розташована у вашому тілі. Проскануйте своє тіло: де вона, що відбувається? Знову-таки, у мозку спрацьовує перемикач від нижчих до вищих структур, і ми утримуємося від імпульсивної реакції.

Третій, дуже важливий крок – заземлення. Це теж робота з тілом: я відчуваю ноги, відчуваю опору.

Зробивши ці три прості кроки, ви зможете по-іншому подивитися на ситуацію: "Я зла, я втомлена". І це усвідомлення дозволить нам обрати іншу реакцію. Усі ці стратегії ми можемо умовно назвати "Вміння взяти паузу".

Також існують довгострокові стратегії, які не дозволяють нашому внутрішньому акумулятору сісти і почати блимати червоним. Тому що якщо лампочка блимає червоним, у складній емоційній ситуації у нас просто не буде ресурсу використати усі короткострокові стратегії: назвати емоцію, заземлитися тощо.

Усі довгострокові стратегії ми можемо об’єднати під умовною назвою NETS: Nutrition, Exercise, Training, Sleep – харчування, фізична активність, тренування для мозку та сон. Дотримання короткострокових та довгострокових стратегій у підсумку допомагають нам обирати ті чи інші реакції.

 

Не пригнічуйте емоції, а проживайте їх

Не обов’язково говорити "я ненавиджу" вголос. Але потрібно проговорити це для самого себе.

Коли ви проговорюєте "я ненавиджу", відбувається процес проживання емоції, а не її пригнічення. Якщо я емоцію проживаю, це дозволить мені пізніше знайти стратегію, яка допоможе мені її пережити. Для когось це творчість, для когось спорт, для когось прогулянка.

Негативну емоцію ми можемо або виплеснути, або пригнічувати. Перше погано для стосунків, друге погано для вас. Золота середина, ідеальний баланс – це емоцію проживати, знати про те, що ти її відчуваєш.

 

Для побудови взаємин з іншими людьми розвивайте емпатію

Емпатія – це безоціночне розуміння інших. І з цим справді буває складно.

Є спеціальна справа "Відеокамера", яка вчить відділяти емоції від розуміння інших фактів. Спершу потрібно описати ситуацію так, як ти її відчуваєш. А потім потрібно уявити, що у приміщенні є відеокамера, і потрібно проговорити  лише те, що бачить камера. Це якраз про тренування бачити факти без оціночних суджень.

 

Управляти стосунками – не означає маніпулювати

Для мене управління взаєминами – це формування безпечного середовища, де люди можуть проявлятися, розвиватися і розкривати свій потенціал.

Креативність, творчість, критичне мислення, вміння планувати, ясність мислення… Усі структури головного мозку, які відповідають за ці речі, можуть працювати тоді, коли вони не відчувають загрози. Коли ми можемо говорити про емоції, наші переживання – це також частина безпечного середовища.

Фото pexels.com