Українська збірна з кібершахів другий рік поспіль стала чемпіоном Світової ліги, перемігши росіян – шахіст

Українська збірна з кібершахів другий рік поспіль стала чемпіоном Світової ліги, перемігши росіян – шахіст

Україна другий рік поспіль виборює титул чемпіона з кібершахів, перемагаючи у суперфіналі збірну Росії. Більше про те, чим відрізняються кібершахи від звичайних та як стати учасником гри, Радіо Промінь розповів член української збірної з кібершахів Роман Кіфлюк.

"На порталі chess.com, на якому відбувалися змагання, зараз понад 31 мільйон користувачів. Збірна України ж налічує вже майже 3400 гравців", – розповів Роман Кіфлюк.

За словами українського шахіста, гра відбувається за певними правилами: "Реєструєшся на сайті, кожен має свій логін, під яким заходить на сайт, і просто можна звичайну партію рандомно зіграти, зробивши виклик. А коли відбуваються офіційні змагання, у кожної команди є адміни, які домовляються з адміністраторами інших команд, в який час обом командам буде зручно. Проводять мобілізацію серед членів команд і, таким чином, всі знають, що у неділю о 21.00 ми змагаємося із збірною Росії у надпринциповому суперфіналі і всі як один сидять перед комп’ютерами і чекають, коли почнеться матч".

"Щодо того, чи є перевага такого виду шахів над звичайними, то, звісно, вона полягає в тому, що ви можете зіграти з будь-яким гравцем з будь-якої точки світу, який в цей час теж має доступ до інтернету. Плюс, багато шахістів, які готуються, відпрацьовують певні дебюти саме в електронних шахах. Тобто можна запрограмувати собі певний дебют і грати на нього 50-100 партій, щоб коли наживо на партії зустрінешся з суперником, був певний досвід і певні напрацювання".

"На цих вихідних в рамках Світової ліги, в якій брали участь 34 збірних, відбулися змагання і збірна України в надпринциповому матчі в суперфіналі зустрілася з росіянами. На той час в нас було 27 перемог з 27-ми, а росіяни програли три матчі тільки нам у попередньому відборі. На кону було чемпіонство: якби ми програли, ми б втратили свій титул, оскільки минулого року ми теж були чемпіонами і теж виграли у росіян. Примітно, що в одному з матчів минулого року ми встановили рекорд з кількості, з кожного боку грали 242 учасники, а цього року наймасовіший матч з бліцу налічував 349 учасників з кожного боку", – зазначив Роман Кіфлюк.

Шахіст наголосив, що у кібершахи грають як провідні, відомі гросмейстери, так і звичайні любителі: "В багатьох, хто любить цю гру, крім кібершахів, можливо іншої нагоди взяти участь в турнірах і не буває".

ФОТО: chess.com