Що означає візит Зеленського до Японії — пояснює японіст

Що означає візит Зеленського до Японії — пояснює японіст

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська взяли участь в церемонії інтронізації імператора Японії Нарухіто. За словами японіста аналітичного Центру "AD ASTRA" Вацлава Смикова, цей візит став проявом доброї волі Японії. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Вацлав Смиков зауважив, що на церемонію інтронізації імператора Японії Нарухіто запросили лідерів майже всіх країн, це прояв доброї волі Японії. 

"Дипломатичний візит Володимира Зеленського на таку поважну церемонію демонструє те, що Японія поважає Україну, поважає український уряд і вбачає гарні відносини у подальшому", — сказав він. 

За словами Вацлава Смикова, відносини України та Японії зараз перебувають у "зародковому" становищі.

"Японія визнала незалежність України, вона проявляла деякий інтерес до України під час Помаранчевої революції 2004 року, вона вбачала Україну як протидію Росії на Заході. Був певний інтерес, було й інвестування. Потім цей інтерес погас через неактуальні реформи уряду Ющенка та прихід до влади Віктора Януковича. Попри все це, після 2014 року Японія знову почала цікавитися Україною, було виділено майже 1,8 мільярдів доларів допомоги", —  сказав він. 

Вацлав Смиков зазначив, що зараз Японія вбачає перспективу інвестування в українську інфраструктуру, в медичну сферу та соціальну, зокрема йдеться про допомогу реінтеграції людей, які постраждали від війни на Сході України.

"Попри це все, Японія дуже повільно інвестує в українську економіку. Японські крупні корпорації не заходять на український ринок через корупцію. Взагалі із 1991 року в нас є 11 представництв японських компаній в Україні. Японські компанії — найбільш успішні компанії у світі. Нам було б цікаво, щоб вони інвестували в українську економіку, заходили на наший ринок", — сказав Вацлав Смиков.

Японський імператор Нарухіто 22 жовтня офіційно проголосив своє сходження на престол на церемонії з участю лідерів понад 170 країн світу, серед яких був український президент Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська під час візиту до Японії, фото - facebook.com/president.gov.ua