Які перспективи реформи прокуратури — коментує Олександр Лємєнов

Які перспективи реформи прокуратури — коментує Олександр Лємєнов

Реформа прокуратури передбачає скорочення кількості співробітників, планує проведення тестування і таким чином набір нових прокурорів. Засновник експертної організації "StateWatch" Олександр Лємєнов вважає, що лише очищення і донабір прокурорських кадрів допомужть зробити ефективну реформу. Про він сказав це в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Перший момент — це вичищення. Другий момент —  це донабір. Іншого шляху немає. Критика зараз йде з боку тих осіб, які зацікавлені у збереженні нинішньої системи, довіра до якої серед населення ближче до нуля, ніж до 10%. Саме такі кроки (вичищення та донабір) допоможуть нам вибудувати реформу прокуратури таким чином, що вона відповідатиме не тільки внутрішнім потребам, але і зовнішнім оцінкам, визнанню того, що ми йдемо в правильному напрямку", — сказав він. 

Олександр Лємєнов розповів, які строки проведення реформа прокуратури.

"Перший етап, який стосується Генеральної прокуратури, — до кінця року. Це не проблема, в Генпрокуратурі працює не так багато співробітників. Потім іде прокуратура регіонального рівня, потім місцевого рівня. Я думаю, це ці три етапи займуть близько року, може до півтора. До 2021 року. Загалом на реформу прокуратури виокремлено 2 роки. Останній період — від 8 місяців до року — приділиться тому, щоб донабрати людей, які безпосередньо будуть претендувати на вакантні посади. Але мені здається, що після того, як вичиститься Генеральна прокуратура, паралельно з процесом вичищення регіональних будуть донабиратись нові люди", — розповів Лємєнов. 

Читайте також — Експерт про реформу прокуратури: збільшеними є кадрові повноваження генпрокурора

Нагадаємо, що 218 прокурорів Генеральної прокуратури України (ГПУ), які відмовилися проходити переатестацію, буде звільнено. Як повідомили у ГПУ, ці прокурори не подали заяви про намір пройти атестацію та працювати в нових органах прокуратури. Таким чином, вони самостійно відмовилися від атестації для переведення в Офіс генерального прокурора. 

19 вересня Верховна Рада схвалила закон про реформування органів прокуратури. Документ передбачає реформування Генеральної прокуратури України в Офіс генерального прокурора, ліквідацію військових прокуратур, але при цьому встановлює право генерального прокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури. Закон також передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15 000 до 10 000 осіб. Закон вже набув чинності.

Джерело: Фейсбук