Деокупація Донбасу: як це може відбуватись

Деокупація Донбасу: як це може відбуватись

У питаннях щодо врегулювання конфлікту на Донбасі питання деокупації обходять стороною. Про це в ефірі Українського радіо розповів представник Уповноваженого з питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Андрій Мамалига зазначив, що переговорна група знехтувала дуже важливою стадією припинення війни. Це, власне, деокупація територій.

"Як ми бачимо, всі моделі, які пропонуються щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, на жаль, деокупацію якось обходять стороною. Хоча деокупація — це перше, що має бути зроблено для врегулювання конфлікту. Яким чином вона буде відбуватись? Це теж питання. Деокупація може бути наслідком і військових дій, або може бути наслідком переговорного процесу", — сказав він. 

Деокупація — це не лише виведення російських окупаційних військ з територій Донбасу, це повернення контролю над окупованими територіями. 

"Це може бути здійснено і шляхом відведення військ і виведення військ, але це може бути і зроблено шляхом введення миротворчого контингетну або здійснення якоїсь поліцейської місії на зразок тієї, що була в Югославії", — сказав Андрій Мамалига. 

За його словами, Україна в жодному разі не має відкидати і військовий варіант вирішення цієї проблем з огляду на внутрішню ситуацію в Росії, яка може бути нестабільною. "Цей план має бути обов'язково розроблений", — сказав експерт. 

Читайте також: Закон про вибори в ОРДЛО має підсилювати ті норми, які вже є в українському законодавстві — координаторка "Опори" Ольга Айвазовська

Нагадаємо, 1 жовтня Україна повідомила про погодження тексту "формули Штайнмаєра" у відповідь на лист спецпредставника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдика. Формулу запропонував свого часу колишній міністр закордонних справ Німеччини і на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує "особливий статус" (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі, а після того, як ОБСЄ засвідчує законність таких виборів, закон набуває чинності на постійно.

Джерело: Фейсбук