Держборг: який він в України й чи загрожує країні дефолт — пояснює експертка

Держборг: який він в України й чи загрожує країні дефолт — пояснює експертка

Про державний борг, про те, чим дефолт поганий, говорили в ефірі Українського радіо з аналітикинею проєкту VoxCheck Світланою Сліпченко.

Що таке державний борг?

Державний борг — це сума усіх зобов'язань держави повернути отримані і непогашені запозичення. Плановий розмір державного боргу щороку зазначається у Законі про державний бюджет. До держборгу включається заборгованість центрального уряду, регіональних, місцевих органів влади, також усі борги корпорацій з державною участю.

Державний борг можна розглядати з одного боку як прямий гарантований державою боргу. Прямий - це оці усі запозичення, які надійшли безпосередньо у розпорядження уряду. А гарантований державою борг - це борги державних підприємств, залучені під державні гарантії. Державні гарантії - це такий вид державної допомоги: якщо позичальник з певних причин не зможе розрахуватися з кредитором за нього це зробить держава.

Можна ще розглядати зовнішній і внутрішній борг. Зовнішній борг - це ті запозичення, які були здійснені в іноземних кредиторів або в урядів інших держав. Внутрішній борг, відповідно, - це наші борги перед внутрішніми кредиторами, ті хто з внутрішнього ринку дав нам запозичення.

Чому держава бере борги?

Якщо людина бере кредити, вона бере їх на придбання дороговартісного для неї товару, щоб поступово розплатитись з ним пізніше. У держави інші цілі. По-перше, це наявність дефіциту бюджету. Це ситуація, коли з бюджету витрачається більше грошей, ніж є доходів. Інша причина, чому беруться борги - це для того, щоб профінансувати окремі цільові програми або розрахуватись з тими боргами, які в нас уже є. Останнє називається рефінансування боргу. Воно проводиться, коли державі недостатньо власних коштів на погашення поточних боргів.

Ми ж не можемо весь час позичати?

Дійсно, ми не можемо набирати скільки завгодно боргів. Є по-перше, є критерії Європейського союзу, згідно з якими наші борги не мають перевищувати 60% від ВВП. І це ж обмеження вказано і в бюджетному кодексі України.

Що робить держава, коли не може повернути свої борги?

Коли держава не може виплатити борги, дуже часто це називають дефолтом. Об'єктивно наразі передумов в Україні для дефолту немає. В нас достатнє економічне зростання і державні фінанси в непоганому стані.

Борг України

Борг України станом на кінець вересня 2019-го року - близько 80 мільярдів доларів. Це приблизно 60% від ВВП країни.

Світлана Сліпченко. Фото Facebook