Вільне прогулянки СІЗО, алкоголь, гуляння на волі: корупція в СІЗО

Вільне прогулянки СІЗО, алкоголь, гуляння на волі: корупція в СІЗО

Арештанти найбільшого в Україні слідчого ізолятора мають доступ до заборонених режимом речей. Їм дозволяють розпивати алкоголь і надають можливість вільно ходити по коридорах і камерах тюремної установи. Про розслідуванні "Тюрма можливостей" від "Слідство-інфо" в ефірі Українського радіо розповіла журналістка Катерина Лихогляд.

Журналісти "Слідство-інфо" попросили в'язня київського ізолятора зняти на відео про те, яким є тюремне життя зсередині. На записі, яке передали журналістам, видно як арештанти вільно ходять в’язницею, без супроводу конвою, попри те, що людям, які чекають вироку це робити заборонено. Прогулянки ізолятором, за даними інсайда, можна купити у наглядачів. І це не єдине, що можна отримати в СІЗО за гроші.

Журналістка Катерина Лихогляд розповіла, наскільки це поширена практика у пенітенціарній системі.

"Ми фокусувалися саме на СІЗО, на слідчих ізоляторах, де люди ще не мають вироку, а де вони тільки під слідством. Ми можемо точно говорити про ізолятори, про які ми робили розслідування — це одеське СІЗО і київське СІЗО. Але ми знаємо, що така практика є. Це непоодинока практика. Чи у всіх СІЗО так ми не можемо стверджувати. Мі спілкувалися з генеральною прокуратою — вони говорять, що не у всіх", — зауважила вона.

Лихогляд додала, що спілкувалася з міністром юстиції Денисом Малюськом з цього приводу:

"Він сказав, що йому такі факти не відомі конкретно по одеському СІЗО. Але він також повідомив, що вже на момент, коли наше розслідування йшло до завершення, що там працювала їхня інспекція в Південному регіоні. Тобто видно до них уже доходили якісь нехороші речі. І про особливе ставлення до окремих ув'язнених, що така практика існує, він сказав, що йому відомо і вони зараз працюють у цьому напрямку".

Журналістка вважає, що є підстави вважати, що така практика вільного пересування вже давно існує в українських СІЗО.

"Скажімо так, це почалося не сьогодні. Це точно почалося не сьогодні", — зауважила вона.

Катерина Лихогляд. Фото Facebook