Чому варто впроваджувати сексуальну освіту в школах — пояснює Валентина Самусь

 Чому варто впроваджувати сексуальну освіту в школах —  пояснює Валентина Самусь

Авторка програми про сексуальну освіту Валентина Самусь в ефірі Радіо Промінь прокоментувала, чому варто впроваджувати сексуальну освіту в школах.

"Важливо, аби сексуальна освіта існувала у школі. Тому що там є можливість контролювати якість цієї освіти. На сьогодні існує багато тренінгів та програм, які пропонують громадські організації, приватні психологи, але їх рівень досить різний. Це може бути абсолютно якісний продукт. Це може бути розповідь якоїсь релігійної громади і залякування, і це проконтролювати досить важко. Тому в Європі існують єдині стандарти сексуальної освіти, і вони покликані цю ситуацію вирівняти", — зазначила Валентина Самусь.

Психолог розповіла, що на сьогодні створена програма про сексуальну освіту, яку можна впроваджувати на місцях.

"На сьогодні створена програма, з якою я працювала, яка розрахована на 15 занять. Вона орієнтується на європейські стандарти. Якщо вона буде впроваджуватися в школах. Це залежить від волі на місцях. Наприклад, у Дніпропетровській області створено державний центр, який займається сексуальною освітою і робить це на рівні області досить ефективно. Вони навчили досить багато тренерів і працюють з школами. Але для того, щоб цей досвід переймався в інших областях, на рівні обласні, селищної громади має бути бажання це робити", — сказала вона.

Самусь зауважила, що "Міністерство освіти боїться певної, можливо, негативної реакції від окремих осіб чи релігійних громад. Таким чином свого часу було виключено тему контрацепції з біології. На жаль, в Україні, як і Польщі, такий політичний популізм йде проти громадського здоров'я".

Нагадаємо, 17 жовтня у Польщі відбулася "Осінь середньовіччя". У польських містах поляки вийшли під Сейм проти заборони сексуальної освіти. Тисячі людей засудили проєкт змін до кримінального кодексу, за яким передбачено позбавлення волі строком на 5 років за заохочення неповнолітніх до сексуальної активності, що означає фактичну заборону сексуальної освіти у школах. Люди переконані, що освіта захищає від насильства, а заборона на сексуальну освіту є зґвалтуванням. Наразі в польських школах немає обов'язкової сексуальної освіти, але це обговорюють на курсах, які відповідно також можуть заборонити. Під табу можуть потрапити і зустрічі з лікарями, на яких розповідають підліткам про протизаплідні засоби.

Статистично в Україні кожен десятий підліток має секс у 12 років. У середньому хлопці починають займатись сексом у 14 років, а дівчата — у 15. За даними Дитячого фонду ООН, найчастіше про секс українські підлітки дізнаються в Інтернеті, менше від друзів та однолітків і лише на третьому місці батьки та вчителі.

Численні дослідження доводять, що саме сексуальна освіта допомагає уникнути небажаної вагітності, передачі хвороб, що передаються статевим шляхом, адже саме на молодь від 15 до 24 років припадає 45% усіх нових випадків ВІЛ-інфікування. Водночас лише 40% молодих людей мають достовірні знання про ВІЛ і шляхи його передачі. 

Фото —  pexels.com