Надлишкова вага у дитини: чому Україна йде шляхом США — пояснює дієтологиня Скиталінська

Надлишкова вага у дитини: чому Україна йде шляхом США — пояснює дієтологиня Скиталінська

Принаймні кожна третя дитина у віці до 5 років (або 200 мільйонів осіб) не отримує достатнього харчування або має надлишкову вагу. Майже дві третини дітей від 6 місяців до 2 років не отримують продуктів харчування, які необхідні для підтримки роботи тіла і мозку. Про це йдеться у новій доповіді ЮНІСЕФ "Становище дітей в світі, 2019 рік: діти, продовольство і харчування". Проблема недостатнього харчування розповсюджена у найбідніших країнах, а надлишкової ваги — стосується заможних. Яка ситуація в Україні? Про це розповідає дієтологиня Оксана Скиталінська.

Оксана Скиталінська зазначила, що загалом ми належимо до того золотого мільярду, у якого є все. Принаймні це стосується харчування. "Як би ми не нарікали, проте у нас є дуже великий вибір продуктів. Все, що нам зараз залишається, це підвищити інформованість населення щодо важливості харчування, як воно впливає на здоров'я та довголіття", — сказала вона. 

За її словами, українцям більше притаманна тенденція до надлишкової ваги. "Чому? Бо в супермаркетах величезна кількість товарів із грубо переробленої їжі. Тобто це продукти, яких немає в природі. Чипси, ковбаси, сосиски, каші швидкого приготування і так далі. Все це мерчендайзери так виставляють в магазинах, що коли людина доходить до відділу із здоровим харчуванням, то, як правило, вона вже набрала повний візок нездорових продуктів. Також у нас величезне засилля реклами фастфуду, немає реклами здорового харчування, принаймні цього мало", — розповіла дієтологиня. 

Оксана Скиталінська сказала і про позитивні моменти щодо цього питання: "В 2017 році Міністерство охорони здоров'я України прийняло закон, в якому переглянуло норми харчування, адаптувавши їх під вимоги Всесвітньої організації охорони здоров'я. Тобто Міністерство зменшило кількість простих вуглеводів, цукру, нездорових жирів, збільшило кількість білка, вітамінів та мінералів, дало дуже чіткі рекомендації щодо того, як взагалі мають харчуватися діти. В цілому виконали непогану роботу". 

Дієтологиня зазначила, що просвітницька робота щодо правильного харчування мають насамперед вести серед батьків. 

Читати також: Чи корисно заморожувати овочі та фрукти — роз’яснення дієтолога

"Ми зараз стоїмо на роздоріжжі. Ця робота Міністерства може бути набагато кращою, якщо правильно проведемо інформаційну роботу. Сподіваюсь, що воно продовжуватиме це робити. Якщо оберемо інший шлях, якщо це буде послаблено, тоді, звичайно, підемо шляхом США, де величезна кількість людей не просто з надмірною вагою, а з неймовірними формами ожиріння", — сказала вона. 

Оксана Скиталінська озвучила найголовніше правило: здорова їжа —  це та, яку ми ідентифікуємо, яку ми чітко бачимо, що вона є в природі. Наприклад, яблуко, картопля, яйця тощо. 

Фото: health.incommunseries