Чому одружені люди заводять коханців або розлучаються після першого року подружнього життя? — відповідає сексолог

Чому одружені люди заводять коханців або розлучаються після першого року подружнього життя? — відповідає сексолог

В ефірі Радіо Культура заступниця директора Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, психотерапевт, сексолог Святослава Федорець розповідає про те, яку роль для пари відіграють сексуальні стосунки та які бувають проблеми у цій сфері.

Що є основою міцних і довготривалих стосунків між чоловіком і жінкою? Окрім спільних інтересів, поглядів на життя та цінностей, існує ще один аспект відносин — сексуальний. Доведено, що саме фізична близькість разом з почуттям кохання — це і є формула довготривалих стосунків. Сексуальна сумісність пари — це надзвичайно важливо. 

Чому ж одружені люди заводять коханців, а деякі пари взагалі розлучаються після першого року подружнього життя? Заступниця директора Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, психотерапевт, сексолог Святослава Федорець розповідає, що секс у житті кожної пари посідає чільне місце. "Сексуальні відносини є однією із базових потреб, яка є наряду з потребою в безпеці і потребою в забезпеченні наших фізіологічних потреб. Якщо ми говоримо про побудову парних відносин і взаємин між чоловіком і жінкою, то таку дуже важливу роль відіграє секс — особливо, повільний, вдумливий секс, який дає можливість парі достатньо комунікувати між собою,  виконує таку функцію як зняття напруги, розслаблення після важкого дня", — говорить Святослава Федорець.

Читайте також Яких правил треба дотримуватися, щоб сподобатися протилежній статі – поради сексолога

Вона наголошує, що мешканці західних країн вже давно зрозуміли важливість таких близьких фізичних стосунків, і дуже часто такі пари звертаються до психологів, працюють над цим. Серед українців до сексологів звертаються здебільшого пари, які вже тривалий час разом, новостворені ж пари, зіткнувшися труднощами, досить швидко "розбігається", і це зазвичай не доходить до вираження проблеми, бо ще не була напрацьована емоційна близькість між людьми. "Пари, які вже якийсь час проіснували разом, стикаються більше не з сексуальною несумісністю, а зі зниженням статевого потягу", — говорить експертка.

Однією з проблем є те, що в нашій країні відсутнє в достатній мірі сексуальне виховання і люди часто не розуміють, що первісний статевий потяг і потяг, який є вже через тривалий час стосунків мають різно виражену інтенсивність, і це потребує роботи над собою. Не зовсім вірно буде відділяти сферу сексу від інших аспектів життя сімейної пари. Звичайно, коли з’являються діти, це буде накладати якісь свої особливості на сексуальні взаємини, завантаження роботою — це також. І якщо цьому  не приділяти достатньо уваги, то ми будемо мати те, що поступово інтерес пари знижуватиметься. Тут важливо аби пара не доводила себе до так званої "точки неповернення" — коли статевий потяг знижується настільки сильно, що зрештою він повністю втрачається по відношенню до даного партнера. Якщо люди приходять уже  в такому стані на прийом до сексолога, то повернення втраченого буває вкрай складним. Хотілось би наголосити на тому, що статевий потяг в парі потрібно свідомо посилювати і працювати над цим", — говорить сексолог. 

Фото: Pixabay