Володимир Лановий про проєкт держбюджету-2020: мало інновацій і змін

Володимир Лановий про проєкт держбюджету-2020: мало інновацій і змін

Бюджет-2020: про що забули в проєкті бюджету та чому ж цього року сповільнилась інфляція. Про це говорили в ефірі Українського радіо з доктором економічних наук, професором Володимиром Лановим.

0:00 0:00
10
1x

Сьогодні Верховна Рада підтримала за основу проєкт бюджету на 2020-й рік. Проєкт ще буде допрацьовуватися.

"Поки що мало інновацій, мало змін порівняно з тими пропорціями, тенденціями, які були в попередні роки. Тобто зростають в основному витрати на апарат, на державну службу, на поліцію, на правоохоронні органи. Слава богу, що на оборону виділяють більше грошей. В той же час забувають про культуру, про освіту, про науку, розвиток людини", — зауважив Лановий.

"По цьому ж складу Верховної Ради ми відчуваємо, що відбувається деградація — люди обирають незрозуміло за якими якостями і це є свідченням того, що люди не отримують інформації, не розвиваються, не включаються в дискусійний процес", — наголосив він.

Володимир Лановий також пояснив, чому в цьому році уповільнюється інфляція.

"Тому що не було підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Вже півроку його немає, а навіть маємо деяке зниження по газу, по електроенергії. Це все є частковою основою стабільності фінансів. Менше витрат у сімей, менше витрат у середнього, малого бізнесу, менше витрат і у великих підприємств, тому є такі прояви цінової стабільності", — зауважив він.

Читайте також — Кінець епохи бідності. Депутат від "Слуги народу" про проєкт держбюджету: нас чекає зростання, але не так, як очікують українці

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про бюджет на 2020 рік. За відповідний законопроект проголосували 255 народних депутатів.

Під час голосування депутати розкритикували проект бюджету через низькі соціальні стандарти та темпи економічного зростання.

Водночас в Кабміні заявили, що бюджет розрахували на макроекономічному прогнозі, який склали весною 2019 року. Після затвердження нового макроекономічного прогнозу показники у бюджеті переглянуть.

Володимир Лановий. Фото poshtivka