"Люди плакали за подаровані спогади про Крим" — автор виставки "Кримська сюїта" Костянтин Шаповалов

"Люди плакали за подаровані спогади про Крим" — автор виставки "Кримська сюїта" Костянтин Шаповалов

У Національному музеї літератури України до 1 листопада триватиме виставка художніх робіт під назвою "Кримська сюїта". Про цей проєкт в ефірі Радіо Культура поспілкувалися з автором виставки, художником Костянтином Шаповаловим.

0:00 0:00
10
1x

Ініціатори та автори виставки — подружжя відомих художників Костянтин та Світлана Шаповалові, які створили колкцію з понад 60 робіт з видами гірського і морського Криму, Ялти, Гурзуфу, Балаклави та Нового Світу.

Костянтин Шаповалов розповідає, що ця виставка вже їздила Україною, експонувалась зокрема у Черкасах, Чернігові, Вінниці і повернулася до Києва. 

"Хотілося нагадати про Крим, тому що зараз 2019 рік — це 5 років анексії Криму, ми хотіли нагадати про те, що Крим — це Україна, що Крим повернеться в Україну, і ми хотіли дати трішки спогадів про Крим,  тому що я вважаю так, що кожна людина хоч раз, але була в Криму", — говорить художник.

На відкритті виставки в Черкасах, скажімо, була велика делегація кримськотатарських переселенців, люди дякували, були вражені, згадували рідні місця і навіть плакали. 

Костянтин Шаповалов зазначає, що Крим для них з дружиною є особливим місцем, творчим джерелом, адже вони багато разів були в Криму, об'їздили весь півострів. Найулюбленіші місця пов’язані з красивою природою: Ялта, Алупка, Алушта, Партеніт.  

"Були і в центрі Криму — Бахчисарай, не тільки море, не тільки гори, а і центральний Крим теж, степ. Найцінніше в Криму — це клімат — субтропіки, такого клімату в Україні більше немає. Захоплює природа: море, гори, історичні місця", — говорить художник.

Самі кримчани, за словами митця, були переповнені спогадами після виставки, і за це були дуже вдячні.

"Люди плакали, люди казали слова вдячності нам за те, що ми нагадали їм про Крим, про батьківщину. І вони мали надію, що рано чи пізно, але Крим повернеться в Україну, і ці люди приїдуть додому", — говорить  Костянтин Шаповалов.

Фото: Міністерство культури