Закон про касові апарати для ФОПів — коментує Ксенія Ляпіна

Закон про касові апарати для ФОПів — коментує Ксенія Ляпіна

Що змінить для ФОПів підписаний президентом Володимиром Зеленським закон про обов'язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу, в ефірі Українського радіо розповіла колишня голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

0:00 0:00
10
1x

За її словами, мова не йде ні про яку електронну звітність. 

"Тобто підприємці дуже підтримують цю електронну звітність, тільки ці закони взагалі не про те. Ці закони про те, що ФОПи які раніше не були зобов'язані, це ФОПи 2-ї групи, частина 3-ї групи, це ті, що займаються в сфері торгівлі громадського харчування та послуг, тобто з кінцевим споживачем працюють і отримують плату за свої товари-послуги в готівковій формі. Вони зобов'язані тепер застосовувати реєстратори розрахункових операцій. Раніше були не зобов'язані, а тепер будуть зобов'язані, коли закон набуде чинності", — пояснила вона.

Ляпіна також вважає, що підприємці бунтують проти цього закону не через касові апарати як такі.

"Питання в тому, щоб цей реєстратор розрахункових операцій став фіскальним, бо ж мова йде саме про фіскальний реєстратор розрахункових операцій, до нього підприємець має зробити величезну роботу з інвентаризації своїх товарів чи якихось активів, їх кодифікації, обліку, постійного внесення чи то гаджет, чи то касовий апарат, цієї інформації. Щоденна робота", — розказала Ляпіна.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон про обов'язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу, також механізм кеш-беку.

Ксенія Ляпіна. Фото Українського радіо