Свято Покрови відзначалось з часів Київської Русі — історик Євген Луняк

Свято Покрови відзначалось з часів Київської Русі — історик Євген Луняк

Про свято Покрови, версії його появи та святкування серед козацтва і українського воїнства розповідає в ефірі Радіо Культура історик, професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, український воїн Євген Луняк.

Професор-історик Євген Луняк сам є учасником російсько-української війни, зокрема, бойових дій під час оборони Донецького аеропорту. Він розповідає, що свято Покрови здавна шанується серед українського воїнства, а походить воно, ймовірно, з часів завоювань київських князів.

"Свято Покрови — одне із великих християнських свят. Вважається, що воно походить з Візантії.  Але тут є кілька версій походження цього свята одна із них пов'язана походом руського князя, одного з перших київських князів Аскольда на  Константинополь. І тоді, коли столиці Візантії загрожувало захоплення військами Аскольда, почали молитися Богоматері, вона з'явилася, на морі почався великий шторм, а Богоматір огорнула все місто своїм покровом. Після того, як флот Аскольда був розкиданий штормом по всьому Чорному морю і він побачив, силу християнства, він повернувся до Києва і охрестився. Це одна із версій походження цього свята. А загалом — воно відзначалось, починаючи з часів Київської Русі, а в часи козацтва стало одним із найголовніших", — говорить Євген Луняк. 

Фото: Євген Луняк/Mynizhun.com

Історик нагадує, що на Запорізькій Січі була одна церква, і куди б не переїжджала Січ — це була церква Святої Покрови. Козаки шанували Покрову в силу того, що в них був дуже сильно розвинутий культ матері, берегині. 

"Хоча сам козак мав бути неодруженим, і жінок на Січ не пускали, але ставлння до жінки-матері завжди було дуже шанобливим, тому що у багатьох козаків це була взагалі єдина жінка в житті — мати. На свято Покрови обов’язково козаки збиралися на Січі. Це одне із найбільших свят. Ще такі збори були на Новий рік взимку і на Великдень. Традиційно вони в цей день вирішували свої найважливіші справи, ходили до церкви і, хоча зброю взагалі не прийнято заносити в церкву, але козаки заносили зброю, і під час богослужіння вона освячувалась".

Євген Луняк наголошує на тому, що традиція пошани до цього свята передалася і сучасним поколінням, адже так само нині у війську до свята Покрови ставляться з великою повагою.

"Недаремно день Покрови став Днем українського козацтва, а з 2014 року це ще і День захисника України", — говорить науковець.

Фото: ікона "Покров Богородиці", УІНП