Чому військові часто обирають інвалідність замість реабілітації — пояснює військовий лікар Всеволод Стеблюк

Чому військові часто обирають інвалідність замість реабілітації — пояснює військовий лікар Всеволод Стеблюк

Полковник медичної служби, військовий лікар, відомий серед бійців АТО за позивним "Айболіт" Всеволод Стеблюк займається психологічною реабілітацією учасників бойових дій на Сході створив перший в Україні Центр психофізичної реабілітації та організував роботу першої медичної роти ЗСУ. В ефірі Радіо Промінь він розповів, як працюють військові лікарі у зоні бойових дій та прокоментував, чому військові все частіше обирають інвалідність замість реабілітації.

"У мене чотири покоління у погонах, і, напевно, так сталося, що це покликання роду. Щодо того, що лікар з автоматом, то реально мені тільки раз доводилося виходити на вогневий рубіж, коли було зовсім погано і не було кому стати до амбразури. Навіть там, серед того пекла, я виконував свою основну роботу — роботу медика, і у цьому немає нічого героїчного, надзвичайного. Кожен має робити те, що він вміє робити краще. Але коли є небезпека для країни, для майбутнього, то справжній чоловік має бути там, де можна захистити майбутнє", —  зазначив Всеволод Стеблюк.

Стеблюк зауважив, як працює сьогодні у контексті підготовки військових лікарів.

"На сьогодні я є заступником начальника Української військово-медичної академії з клінічної роботи. Найголовніша моя робота — це підготовка військових лікарів та тих лікарів, які працюють з ветеранами. Ми навчаємо, проводимо тренінги, організовуємо клінічну роботу, дослідження, зокрема, чим доводиться займатися, коли відправляєшся у зону Операції об’єднаних сил. Це навчально-методична й консультативна допомога, починаючи від мобільних шпиталів і закінчуючи медичними ротами бригад", — сказав він.

Військовий лікар прокоментував, що "наразі є потреба у свіжих знаннях, навчанні новим методикам, особливо тим, що стосуються саме медико-психологічної реабілітації. Це те, чого у військовій медицині до війни взагалі не було, як і власне реабілітації. Цей компонент є надзвичайно важливим. Також ми є консультантами у закладах для ветеранів".

Стосовно того, чому збільшується кількість інвалідів, Всеволод Стеблюк зауважив, що "є питання до роботи медико-соціальний експертних комісій та до робити шпиталів ветеранів, наскільки налагоджена ця робота. Для того, щоб людина була зацікавлена продовжувати активне життя, в країні мають бути відповідні умови. На сьогодні у нас вигідніше мати групу інвалідності, отримати хоч щось від держави за те, що ти поклав своє здоров’я. Тому що є приховане безробіття, відсутність належної оплати праці для тих, хто відновив себе, хто хоче пройти реабілітацію, як у всьому світі. У цивілізованому світі реабілітація розвивається, тому що працюючим бути вигідніше, ніж отримувати допомогу, оскільки гідні умови праці, гідна оплата праці, особливо Якщо стосується ветеранів. Надзвичайно позитивним кроком було те, що дозволи учасникам бойових дій, які отримали каліцтва й групу інвалідності, служити на певних посадах у Збройних силах. Це прогресивний світовий підхід до проходження служби".  

Читайте також — Все, що держава гарантує військовим на папері, має втілюватися у життя – голова комітету соцполітики та захисту прав ветеранів

Згідно з даними проекту "Без броні", станом на 1 липня 2019 року статус особи з інвалідністю внаслідок війни мають майже 11 тис. ветеранів. Варто зауважити, що ця кількість суттєво збільшилася протягом року, адже рік тому їх було близько 3 тис. осіб. Регіонально осіб із інвалідністю внаслідок війни найбільше у Чернігівській (1,7 тис.), Житомирській (близько 1 тис.) і Київській (майже 1 тис. осіб) областях.

Фото — sylaichest.org