"Ніхто не прийде до нас "піднімати цілину": економіст розповів, як залучити до України іноземні інвестиції

"Ніхто не прийде до нас "піднімати цілину": економіст розповів, як залучити до України іноземні інвестиції

Україна відкотилася цьогоріч на два пункти вниз Всесвітньому рейтингу конкурентоспроможності. Що це означає та як залучити до України іноземних інвесторів, розповів в ефірі Українського радіо Ігор Гужва, доктор економічних наук, директор Центру розвитку ринкової економіки.

Ігор Гужва пояснив, що Всесвітній рейтинг конкурентоспроможності – це довідкова інформація для інвесторів, які не знають справжнього потенціалу держав.

"У нас у цьому рейтингу постійно відбуваються коливання у певних межах. Є над чим працювати, і у нас дуже великий потенціал, – зазначив економіст. – Що робити, щоб його покращити? Рецепт дуже простий: дивитися на лідерів – Сінгапур, Гонконг, США, Швейцарія. Якщо ми хочемо успішних реформ, нам треба дивитися на досвід успішних країн. Не дослухатися їхніх рекомендацій, а дивитися, що вони роблять".

Як приклад Ігор Гужва навів Сінгапур, який вже визначив пріоритетні галузі розвитку до 2050 року: нанотехнології, біотехнології, економіка знань і ІТ.

"У нас, якщо ми подивимося, у програмі діяльності уряду показники наче й гарні – мільйон робочих місць, 50 млрд інвестицій, 40% зростання – але це така гарна обгортка. Незрозуміло, звідки ми ці інвестиції будемо брати і куди ми їх будемо залучати, яким чином буде досягнуто 40% зростання. Ми дивимося бюджет наступного року і бачимо, що ми будемо не зростати, навпаки, у нас скорочуватиметься темп зростання", – пояснив економіст.

Він переконаний, що для того, щоб в Україну вливалися іноземні інвестиції та розвивалась економіка, держава має почати сама вкладати в себе.

"Нам треба самим ставати драйверами цього розвитку. Інвестори запитують: "Якщо ви розповідаєте, що у вас такий гарний потенціал, чому ви самі не інвестуєте в себе?" Є певна ланцюгова реакція: якщо ми починаємо самі в себе щось вкладати, у промисловість, у розвиток, тоді й інші бачать, що у нас є довгострокова стратегія, вже є певні інвестиції, намітилось виробництво, ринок збуту, і вони приєднуються і вкладають свої мільйони, щоб на цьому заробити, – вважає Ігор Гужва. – Ніхто до нас не прийде "піднімати цілину". Або прийде на таких умовах, що нам це буде просто нецікаво".

Аналізуючи дії нової влади, економіст відзначив, що не бачить у її рішеннях "справжніх драйверів для економіки"

"Я бачу, що вони дестабілізують ситуацію взагалі. У цьому "турбо-режимі" немає логіки, а є штампувальний станок: давайте щось приймати, а там щось піде, щось не піде. Тут важлива не швидкість, а якість. Нехай це буде один закон, але продуманий та стимулюючий", – підсумував Ігор Гужва.

Раніше Павло Розенко заявив, що відповідальність за проєкт держбюджету на 2020 рік несе нинішній склад Кабміну.

Фото pixabay.com