Ти не досягнеш успіху, якщо ти одновимірний, музикант має бути об'ємним – директор Vere music Fund Павло Пімінов

Ти не досягнеш успіху, якщо ти одновимірний, музикант має бути об'ємним – директор Vere music Fund Павло Пімінов

Чого бракує українським музикантам, аби стати на рівні з колегами з Європи? Які можливості для навчання мають люди зі світу музики в Україні? Про масштабні майстер-класи за участі знаних викладачів європейських музичних закладів Бориса Гарлицького та Леоніда Горохова, які проходять у Києві, радіо Культура розповіли директор Vere music Fund Павло Пімінов та професор Ессенського університету мистецтв та професор Вищої консерваторії Парижа Борис Гарлицький.

«Ще коли ми розпочинали роботу фонду я говорив, що головна проблема не в грошах, не в організації, не в приміщеннях, а в людях. Наші музиканти здебільшого досить інертні. Я дуже радію, що за два з половиною роки спільної роботи вони змінюються. У нас є серія майстер-класів: скрипковий, віолончельний – які йдуть три дні, вони вільні та безкоштовні як для тих, хто займається, так і для тих, хто слухає. Тобто проблем стало трохи менше, адже люди змінили погляд на знання», – розповів Павло Пімінов.

За його словами, жага знань має дуже велике значення: "Консерваторія дає лише частину цього погляду, особливо наша, яка позбавлена зв’язків зі світом, замкнута на собі. В західній системі теж багато вад, але наша ваша – що ми сильно зациклені на собі. Жага побачити ту практику, яку представлена там, закордоном – це і є наша мета. Адже без зв’язків з глобальним світом ти не можеш дивитися об’ємно на те, що відбувається з тобою. Ти не досягнеш успіху, якщо ти одновимірний, музикант має бути об'ємним".

"Крім майстер-класів, в нас великий концерт 15 жовтня в Будинку звукозапису Українського радіо, де гратимуть наші запрошені професори, їхні студенти з Європи,  а також двоє учасників майстер-класів, які будуть відібрані – віолончеліст та  скрипаль. До того ж в нас є зустріч та концерт Дмитра Вдовиченка зі студентами Максимом Курочкіним, Богданом Шалигою 14 жовтня. Це надзвичайно гарна можливість поговорити в неформальній обстановці", – поділився Павло Пімінов.

Професор Борис Гарлицький розповів про деталі відбору учасників майстер-класів: "У нас було більше сорока заявок на участь у майстер-класі та більше 270 заявок на пасивну участь, тобто послухати. Спочатку ми домовились взяти чотири людини, але я почав слухати і не зміг обрати чотирьох. Тому ми домовились скоротити час кожного учня, щоб я мав можливість взяти більше людей. Мій критерій був взяти максимальну кількість музикантів, щоб було менше розчарованих. Рівень у всіх був настільки хороший, що мені було легко це зробити. Тому буде дев'ять учнів-скрипалів та шестеро  – віолончелістів".

За його словами, репертуар в основному дуже традиційний, оскільки  учні думають про участь у конкурсах чи роботі в оркестрах: "Репертуар оркестрів та конкурсних програм зазвичай обмежений великими традиційними творами. А діти по 9-10 років будуть грати невеликі п’єси".

ФОТО: pixabay